Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Positief seizoenseinde LGV Sonnengemüse met omzetstijging van 17%

LGV Sonnengemüse sluit het eerste groentenseizoen na de fusie succesvol af. De nieuw ontstane organisatiestructuur uit de twee merken 'LGV Gärtnergemüse' en 'Seewinkler Sonnengemüse' bracht volgens de fusiepartijen 'extra synergieën', ook bij het dealen met de coronacrisis. "De competentie en ervaring van LGV Sonnengemüse op het gebied van teelt en verkoop komen sinds dit seizoen ook achttien groententelers uit Steiermark ten goede", zo blikt men terug.

Een wezenlijk voordeel van de telersorganisatie zit in het aantal lidbedrijven. Het productierisico is momenteel over 164 familiebedrijven verdeeld en de verzorgingszekerheid van Oostenrijk met verse groenten kon daardoor ook in deze uitdagende tijden gegarandeerd worden.


Ing. Josef Peck, directeur van LGV Sonnengemüse

Duurzamere manier van leven
Groenten winnen in onze voeding steeds meer aan betekenis. Vooral regionale verse groenten zijn een trend. Het bewustzijn van de consumenten voor een duurzamere manier van leven heeft een hogere vraag naar Oostenrijkse groenten tot gevolg en zal dit ook in de toekomst tot gevolg hebben. De actuele situatie in de coronapandemie heeft deze trend nogmaals versterkt. De omzet van LGV Sonnengemüse kon met 17% verhoogd worden naar bijna 100 miljoen euro. Daarmee is het de hoogste omzet ooit behaald. 

De oogst nam met 6% toen naar 45.000 ton. Door de goede vraag kon het bederf gereduceerd worden en de uitbetalingsprijzen voor de tuinders en groententelers zijn licht gestegen. Daardoor konden de hogere kosten die door de pandemie veroorzaakt werden grotendeels gecompenseerd worden.

Verse groenten uit eigen land
De retail wordt dagelijks van verse en smakelijke groenten van LGV Sonnengemüse uit de beste Oostenrijkse groentenregio's voorzien. De drie belangrijkste groentensoorten zijn komkommers met 16.200 ton, tomaten met 14.800 ton en paprika's met een hoeveelheid van 6.800 ton. Deze groentensoorten zorgen voor bijna 80% van de totale omzet. Komkommers, tomaten en paprika's worden in een zeer grote verscheidenheid aan rassen, groottes en kleuren gecultiveerd (snackkomkommers, blokpaprika's, puntpaprika's, minipaprika's, trostomaten, cherrytomaten, vleestomaten enzovoort).

2020 was ook een zeer succesvol oogstjaar voor aubergines (+37%), chilipepers (+58%), courgettes (+34%) en spinazie (+166%). In totaal werden er meer dan zestig soorten verse groenten en tuinkruiden geteeld. Bijna 100% van de oogst gaat direct naar de regionale handelspartners en de groothandel. Het exportaandeel ligt momenteel op 1,8%.

Innovaties en teeltproeven
Het doel van LGV Sonnengemüse en haar tuinders en groententelers is om in het kader van teeltproeven in sterkere mate oude groentensoorten te reactiveren, maar ook nieuwe goed smakende groentensoorten te testen. De beste producten uit deze teeltproeven moeten in de komende jaren duurzaam geteeld worden en zo hun weg naar het groentenschap van de retail vinden.

Een voorbeeld hiervan zijn momenteel de verse wintergroenten, die onder het merk LGV Gärtnergemüse sinds midden november in de retail verkrijgbaar zijn. Het seizoenseinde van de hoofdgroentenproducten van LGV Sonnengemüse vormt dit jaar tegelijkertijd de oogststart voor meer dan twintig soorten verse wintergroenten.

Men heeft de keuze uit groenten, sla en kruiden zoals sprouting broccoli, groenlof, boerenkool, palmkool, roodlof, paksoi, radijs, wortelen, bladsla, batavia, Salanova, peterselie, koriander of postelein. Het bijzondere aan dit project, dat gezamenlijk met de 'Höhere Bundeslehr- und Forschungsanstalt für Gartenbau' in Schönbrunn is ontstaan, is de teelt in de volle grond evenals in onverwarmde kassen en folietunnels - klimaat- en CO2-neutraal.

De meerwaarde ligt in de bronbesparing – geen inzet van extra energie, korte transportafstanden en regionale toegevoegde waarde. Het bio-aandeel ligt op bijna 50%. Een kleine maar belangrijke stap voor LGV Sonnengemüse in de richting van de uitbreiding van het bio-aandeel. Het aantal bio-gecertificeerde familiebedrijven is inmiddels gegroeid naar 21. Het bio-areaal werd met 15% uitgebreid en de bio-oogst nam met 11% toe naar in totaal 1,6 ton.

Investeringen in kwaliteitsverbetering en bronbesparing
Door de coronapandemie werden veel geplande ontwikkelingen, vooral in de richting van verpakkingsvermijding en -aanpassing, naar de achtergrond verdrongen. Desondanks heeft LGV Sonnengemüse dit jaar meer dan 3 miljoen euro in kwaliteitsverbetering, bronbesparing en verpakkingsvermijding geïnvesteerd. De koelinstallatie werd bijvoorbeeld vernieuwd, en foliemachines werden door banderolleerinstallaties vervangen. Ook in het komende seizoen wordt er in deze richting verder gewerkt. Voor 2021 staat er voor circa 4 miljoen euro aan investeringen op de planning, waarbij een nieuwe komkommer sorteerinstallatie het leeuwendeel van dit bedrag uitmaakt.

Vooruitblik op het komende groentenseizoen
Op de middellange en lange termijn liggen de grootste uitdagingen binnen de groentenhandel echter niet in de verkoop, maar in de teelt van verse groenten. Aan de ene kant moet het werk van de telers bijpassend gerespecteerd, gesteund en beloond kunnen worden, aan de andere kant moet in de gehele EU ook bij de inzet van gewasbeschermingsmiddelen en arbeidskrachten de concurrentiegelijkheid gegarandeerd worden. Concreet gaat het erom dat de Oostenrijkse standaard in de gehele EU toegepast en vooral gecontroleerd moet worden. Het kan niet het doel zijn om minder duurzaam geproduceerde levensmiddelen te importeren.

Het is ook een wens van de consumenten om productiemethodes en de herkomst van levensmiddelen te kennen. Hierbij zijn er nog verschillen tussen de handel, waar de kenmerking zeer goed functioneert, en de convenience- en horecasector. Spannend zal ook de gehele economische ontwikkeling na afloop van de pandemie worden. Hierbij blijft het afwachten of de vrijwel zeker hieruit resulterende economische problemen tot zuinigheid en het kopen van minder producten zullen leiden. Maar zelfs in deze samenhang schatten wij Oostenrijkse verse groenten als één van de meest crisisbestendige producten in.

Voor meer informatie:
www.lgv.at 

Publicatiedatum: