Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen kans voor Tuta absoluta in de tomatenteelt

De start van de nieuwe tomatenteelt is hét moment om verwarrings-feromoon Isonet T in te zetten. Dat voorkomt dat Tuta absoluta een plaag wordt. “Essentieel bij de inzet van Isonet T is dat de jonge tomatenplanten vrij zijn van Tuta-larven”, vertelt Marvin Koot, adviseur van Biobest Nederland.


Isonet® T

Isonet T heeft zich volgens Biobest bewezen als een zeer effectieve methode om schade door de tomatenmineermot te voorkomen. Deze draadvormige dispensers zijn geladen met geurstoffen van vrouwtjesmotten. Daardoor kunnen mannetjes de vrouwtjes niet vinden en vindt er geen paring plaats. Het is een vrij kostbare oplossing, dus het is belangrijk om deze juist in te zetten.

Eerst chemisch bestrijden of blad wegplukken
Marvin legt uit hoe. “Bij de start moet de kas vrij zijn van Tuta absoluta. Wij adviseren telers daarom goed de jonge planten te controleren, zeker in de rijen bij het glas. Als ze gangetjes in de bladeren vinden, dan kunnen ze beter eerst een chemische bestrijding uitvoeren óf deze blaadjes wegplukken.”

Om deze controle goed uit te voeren, kunnen telers ook het Tuta absoluta feromoon gecombineerd met de Delta Trap inzetten om de mannelijke motten te vangen, zo’n 10 stuks per hectare. "Zo zijn ze er zeker van dat hun kas vrij is van de tomatenmineermot", aldus Marvin.

In schone kas Isonet T ophangen
Is de kas schoon, dan kan de teler het best zo snel mogelijk Isonet T ophangen tussen de planten of aan de goten. “Wij adviseren 800 strips per hectare en 200 extra strips bij de paden en gevels op te hangen. Deze werken 3 tot 4 maanden. De meeste telers plaatsen Isonet T minimaal 2 keer per teelt. Wie dit consequent doet, heeft nauwelijks problemen met Tuta absoluta”, besluit de Biobest-adviseur.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: