Tholen - In wat vroeger 'hartje tuinbouwgebied Loosduinen' was, is veel tuinbouw verdwenen. Het rijksmonument Villa Ockenburgh op de gelijknamige buitenplaats Ockenburgh is wel gebleven. De villa werd herbestemd en in september dit jaar geopend als opleidingsrestaurant met multi-inzetbare zalen. Momenteel is de keuken volop in actie voor een soepactie van De Participatie Keuken, waarmee nadrukkelijk de verbinding met Westland wordt gezocht.


Door middel van een burgerinitiatief werd de villa herbestemd.

Het rijksmonument is recent gerestaureerd en er is dus horeca in gevestigd met een leer-werkbedrijf. Op dit moment wordt door Karin Zwinkels, actief betrokken bij Villa Ockenburgh en de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh, gewerkt aan het (opnieuw) leggen van de verbinding met de tuinbouw.

"Als Westlandse heb ik mijn netwerk aangesproken om de verbinding te leggen. Westlandse groenten worden nu in de keuken van de villa gebruikt om soep te maken. Dat doen herintreders van Den Haag Werkt en leerlingen van het speciaal onderwijs, onder leiding van leermeesters, voor kwetsbare ouderen. De horeca moest ook bij Ockenburgh vanwege corona dicht, maar leerlingen in de opleiding en de koks zijn aan het werk. Ze zitten er niet stil."


Een vrachtwagen vol tomaten voor de soepactie kwam onlangs aan bij Villa Ockenburgh.

Prominenttomaten voor 'Soeper Winter'
Integendeel. Nadat Karin contact opnam met Prominent leverde de tomatentelersvereniging 24.000 kilo tomaten voor het soepproject restaurant Villa Ockenburgh en De Participatie Keuken, waarin soep wordt gekookt en uitgedeeld aan kwetsbare ouderen. Karin: "Keukens van verschillende bedrijven worden beschikbaar gesteld. Koks die het veel rustiger hebben, stellen hun tijd beschikbaar. Keukens waaronder dus die van Villa Ockenburgh maar ook van o.a. Shell, het World Forum en ADO Den Haag, doen mee. Beschikbare keuken in Westland zijn ook van harte welkom en mogen zich zeker melden."


De aftrap van de 'Soeper Winter'

Gisteren werd de soep uitgedeeld en was de aftrap van de 'Soeper Winter'. "In de drive thru bij het ADO-stadion reden spelers van ADO en vrijwilligers langs om de kratten met soep op te halen en uit te delen. Op die manier vinden de tomaten, hele verse, lekkere die normaal gewoon verkocht zouden worden, hun weg naar kwetsbare Haagse ouderen."

Den Haag en Westland werken samen
Maar ook gesprekken om soep aan Westlandse ouderen te gaan leveren lopen. "Het zou mooi zijn als deze actie als een olievlek zich gaat verspreiden. Het is goed om te zien dat Den Haag en Westland op dit vlak nu zo mooi samenwerken", glimlacht Karin. "Met Kerst en ook na corona willen we hier bij restaurant Villa Ockenburgh doorpakken met acties. Ook gaan we zorgen voor een aanschuiftafel, zodat iedereen binnen zijn besteedbare budget kan aanschuiven voor een heerlijke maaltijd."

Eerder dit jaar waren o.a. ook al tomaten van Rainbow International in de soep voor ouderen te vinden en bood teler Novifarm 10.000 kilo aardappelen aan. (zie de video-items hieronder) De Participatie Keuken werkt daarnaast ook nauw samen met de voedselbanken.

Doet goed voorbeeld nu verder volgen? Karin Zwinkels helpt (Westlandse bedrijven) graag de weg naar De Participatie Keuken en Villa Ockenburgh vinden. Bel haar op 0612477575 of mail: karinzwinkels@live.nl