Pocketvergisting groententelers vraagt om maatwerk

Door stijgende prijzen vormt energie een steeds bepalendere kosten-post in het economisch plaatje van land- en tuinbouwbedrijven. Tegelijkertijd blijven veel reststromen op landbouwbedrijven onbenut en kunnen ze voor overlast zorgen.

Pocketvergisting van deze restromen kan zorgen voor invulling van de energievraag van het bedrijf op vlak van elektriciteit en voor een deel ook van warmte via warmtekrachtkoppeling (WKK), zo concluderen Vlaamse onderzoekers in een onderzoeksrapport

Groententelers
Voor groenteresten komen de onderzoekers, na het doorrekenen van het financiële plaatje, tot de conclusie dat toepassing minder rendabel is dan bijv. voor melkveebedrijven. Er is heel wat extra randinfrastructuur nodig is om de gewasresten te verkleinen, evt. wassen of zand te verwijderen en tijdelijk te kunnen opslaan.

Vergistingtechnisch gezien is het vergisten van preiresten (waarnaar gekeken werd) geen probleem, mits het zand voldoende kan verwijderd worden. Cases die jaarrond beschikken over grotere volumes inputstromen (bv. grootschalige preibedrijven, het uienschilbedrijf van Joeri Ongena, ...) kunnen een interessante case zijn mits de nodige randapparatuur mooi op elkaar kan aansluiten en (her)investeringen en extra kosten kunnen beperkt worden. Gezien de uniciteit vergt dit meer maatwerk en verdere experimenten met de nodige apparatuur.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven