Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De juiste watergiftstrategie voor een winterteelt sla

Blijf beregenen, ook tijdens donkere periodes, zo adviseert Rijk Zwaan in een teeltupdate sla. Wel is het zaak balans te houden, want  winterrassen zoals Halewyn RZ, Edda RZ (42-114 RZ) en Walha RZ hebben de eigenschap dat ze blijven groeien onder donkere, inactieve omstandigheden.

Droog telen zal deze rassen forceren een sterker wortelgestel te maken. Maar langdurig droog telen zal sneller zorgen voor glazigheid en of rand in de krop. Door de groeischommelingen is er dan een grotere kans op ouderdomsrand. Wat is een goede watergiftstrategie?Watergift
Blijf beregenen, ook tijdens donkere periodes. Is de bodem nog vochtig genoeg, dan is een regelmatige broesbeurt (1 á 2 liter/m²) aan te raden. Een plant die zijn groeisnelheid verliest door droogte zal gevoeliger worden op smet omdat de plant zijn onderste bladeren zal aanspreken om te blijven groeien. Deze worden sneller geel en smetten. 
 
Bemesting door beregening 
Sommige bodems bevatten minder humus of organische stof (C).
Het is aan te raden meststoffen mee te geven bij de watergift, vooral als er bij de voorraadbemesting geen traag werkende meststoffen zijn gebruikt. Zo zal de voeding uit de voorraadbemesting sneller
uitspoelen naar diepere lagen.

Fusarium resistente rassen    
Sommige telers gaan de winter door met fusarium resistente rassen Mattia RZ (42-BU1527 RZ) en Ostria RZ (42-BU1742 RZ). Dit zijn geen winterrassen en in donkere omstandigheden gaat bij deze de groeisnelheid sterk achteruit. Om deze reden adviseerde Rijk Zwaan in eerdere teelttips dan ook aangeraden om slechts 11-12 pl/m² te planten i.p.v. 13,5-15,0 pl/m² om zo meer licht te ontvangen en een betere kwaliteit te hebben.

Ga bij deze rassen, zeker als het donker is, snel op de rem met watergift. Broes af en toe zodat de plant niet teveel droogtestress kent. Maar geef zeker minder water dan gewend zou zijn bij echte winterrassen. Teveel water in donkere periodes kan bij deze rassen voor meer geel blad, smet en glazigheid zorgen.

Wanneer er een zonnige periode aanbreekt, kan de watergift weer verhoogd worden.

Publicatiedatum: