PH-proeven in teelten op water voor bladgewassen

Tholen - Vorig jaar heeft Van der Knaap Groep twee verschillende proeven gedaan met sla op water. Karel de Bruijn: “De ene vijver was op minerale voeding en de ander op organische voeding. De proef was vorig jaar succesvol. Het filtratiesysteem heeft z’n werk gedaan. De membranen zorgen  ervoor zorgen dat de bacteriën achterblijven. Daardoor is onze voedingsoplossing vrij van bacteriën en schimmels.”

De proef was geslaagd voor zowel de minerale als de organische meststoffen. Dat maakt dat de voedingsoplossing geschikt is voor teelt op water. Karel: “Wanneer je een hand organische mestkorrels oplost in water, wordt het water anaeroob. Het gaat stinken en het wordt een bak met drek. In ons systeem maken we gebruik van een filtratiestap, waardoor het water vrij blijft van anaerobe bacteriën. Daarom is het heel geschikt voor het telen op water.”

“De proef is gepromoveerd”
De resultaten lieten vorig jaar zien dat de opbrengst niet onderdoet voor de minerale teelt. Dit jaar kiest Van der Knaap ervoor om proeven te doen met vier vijvers in plaats van twee. “De proef is gepromoveerd naar een andere afdeling. We hebben twee vijvers met een lagere pH en twee vijvers met een hogere pH. Waarom we dat doen? Met de bioreactor kunnen we pH sturen middels de bacteriën. Als we de pH tussen de 5,5 en 6 houden door 4,5 toe te voegen dan blijven de groeisnelheid en productie goed”, vertelt Karel.

De proef loopt nu 2 maanden. Ongeveer een jaar lang zal de proef duren. Karel: “In de winter duurt een rondje sla ongeveer 3,5 maand. In de zomer ongeveer 4 weken. We telen een jaarrond om alles te zien en dingen uit te sluiten.”

Op de vraag of sla telen op water de toekomst is, antwoorden Karel de Bruijn en Ron van der Knaap volmondig: “Ja!” Karel legt uit: “De opbrengst per vierkante meter is zoveel hoger. En het vergt veel minder arbeid dan bij sla op volle grond. Alle leavy greens zoals kruiden, sla etc. lenen zich er perfect voor om op water geteeld te worden.”

Innovatiecentrum ‘de Kas’
In Innovatiecentrum ‘de Kas’ van Van der Knaap worden proeven gedaan in diverse groentegewassen. Het draait daarbij om diverse soorten substraat en minerale versus organische voeding.

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
www.vanderknaap.info
vdk@vanderknaap.info   
+31 174 296606 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven