Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
t.b.v. energietransitie en economische ontwikkeling

EU: Honderden miljoenen gratis euro's voor Noord-Nederland

In de periode 2021-2027 krijgt Noord-Nederland 438 miljoen euro uit twee Europese fondsen: het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Just Transition Fund (JTF). Dat besluit maakte staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) gisteren bekend. De drie noordelijke provincies en de vier grote steden van Noord-Nederland hebben lange tijd intensief samengewerkt om deze middelen te verkrijgen.

Fonds 1: het Just Transition Fund (JTF)
Het JTF focust zich op de energietransitie in gebieden waar verschil moet worden gemaakt. Hier speelt de provincie Groningen met zijn historie van gaswinning vanzelfsprekend een grote rol in. In totaal gaat er uit dit fonds 330 miljoen naar Noord-Nederland, wat bijvoorbeeld bedoeld is voor de financiering van waterstofprojecten.

“Het Noorden gaat dit geld gebruiken voor nieuwe banen in de energietransitie van fossiele naar duurzame energie. Nieuwe werkgelegenheid is nodig, want er gaan 20.000 banen verloren door het beëindigen van de gaswinning. We gaan er als Noord-Nederland mee aan de slag, maar heel Nederland heeft er wat aan. Wij zijn het groene stopcontact van het land”, aldus René Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen.

Naast nieuwe werkgelegenheid is het belangrijk om het geld in te zetten voor om- en bijscholing, specifiek ook voor de banen in de energietransitie. Wethouder Carine Bloemhoff (gemeente Groningen), tevens voorzitter Arbeidsmarktregio Groningen, zegt: "In Noord-Nederland lopen diverse initiatieven om de structuur van de werkgelegenheid te versterken. De Scholingsalliantie Noord is hier een belangrijk voorbeeld van. Hier werken publieke en private partijen nauw samen om de aansluiting tussen vraag en aanbod op de noordelijke arbeidsmarkt te verbeteren. Met het JTF kunnen we nog sneller meters maken om bijvoorbeeld van de Scholingsalliantie een succes te maken."

Fonds 2: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
Het EFRO is een fonds dat bij uitstek bedoeld is voor de ontwikkeling van het MKB en het economisch versterken van een regio. De provincies Drenthe en Fryslân zijn twee van de drie aandachtsregio's binnen Nederland. Dit betekent dat het Noorden, ondanks een nationale korting van 20% op de totale EFRO-gelden, iets meer geld krijgt dan in voorgaande jaren: 108 miljoen euro in totaal.

Gedeputeerde Henk Brink (provincie Drenthe) zegt: “Dat Noord-Nederland ondanks de nationale korting meer krijgt dan de huidige periode, is terecht. Het EFRO is er immers om de verschillen tussen regio’s binnen Nederland te verkleinen. Met deze middelen kunnen we de innovatiekracht van ons MKB aanjagen, terwijl we ontwikkeling en onderzoek stimuleren.”

Noordelijke ambities op internationale transities
Met deze fondsen als startpositie gaat het Noorden werken aan de regionale opgaven en transities. Het uitgangspunt is maatschappelijke en economische innovatie, gericht op vier transities: van lineaire naar circulaire economie, van zorg naar gezondheid, van analoog naar digitaal en van fossiele naar duurzame energie.

Gedeputeerde Sander de Rouwe (provincie Fryslân) zegt: “Het is nu de handen uit de mouwen steken om noordelijk te zorgen dat we over zeven jaar geen achterstand meer hebben ten opzichte van de rest van Nederland. Sterker nog, ik verwacht dat we verder laten zien dat de circulaire economie van de toekomst bij ons wordt gemaakt.”

bron: Samenwerkingsverband Noord Nederland

Publicatiedatum: