Dakserre Agrotopia locatie voor 'Festival van de Toekomst'

Tholen - De REO Veiling is gevestigd in het hart van West-Vlaanderen, de moestuin van West-Europa. Op een kistenloods bij de veiling wordt momenteel een dakserre, Agrotopia, gebouwd. De oplevering volgt in juni 2021, de officiële opening in augustus 2021. Een maand later ontvangt men in en om de dakserre in september 2021 daarna 'Festival van de Toekomst'. Dat laatste werd onlangs bekend.

De dakserre biedt ruimte aan zowel blad-als vruchtgroenten. In co-creatietrajecten worden toeleveranciers, kennisinstellingen, overheden, telers en technologiebedrijven meegenomen in teeltonderzoek. De eerste trajecten zijn al opgezet, zoals teelt op water met dichtgezaaide teelten en vertical farming. 

In alle serre-afdelingen komt LED-kunstlicht en een specifieke klimaatregeling die nog meer steunt op alle kennis van de plantenfysiologie. De kas wordt 8000 vierkante meter groot en staat 8,4 meter los van de begane grond, op het dak van de kistenloods.

Verticale doeken schermen de afdelingen van elkaar af en voorkomen lichtuitstraling naar de omgeving. Zeker bij teelt in de hoogte wordt dit belangrijk. De dakserre heeft geen eigen verwarmingsinstallatie: warmte wordt beschikbaar gesteld door de stedelijke afvalver-brandingsoven MIROM en door veiling REO.

Festival van de Toekomst
Recent werd bekend dat de Provincie West-Vlaanderen de dakserre heeft gekozen als locatie voor het 'Festival van de Toekomst'. Tussen 2021 en 2025 zullen drie edities plaatsvinden. De eerste editie vindt plaats van 23 september tot en met 3 oktober 2021. 

Uit een document met 'blikvangers' uit de meerjarenbegroting van de provincie valt te lezen: "Aan de voet van de dakserre komt een belevingsuniversum. Gedurende twee weekends kan het ruime publiek op een spannende tocht door een exporuimte de landbouw, de biodiversiteit en de voeding van de toekomst ontdekken. Een aantrekkelijk en breed toegankelijk avondprogramma wordt voorbereid.

Tijdens de week worden ook scholen betrokken, via originele workshops. Zo zullen workshops computationeel leren voor het lager en secundair onderwijs worden georganiseerd. De leerlingen zullen een ‘Mini-Agrotopia’ kunnen bouwen."

Het project kenmerkt zich volgens de provincie door een 'intensief co-creatieparcours van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro, TUA West, POM West-Vlaanderen, PTI en de expertisecel onderwijs van de Provincie West-Vlaanderen.' Ook de West-Vlaamse hogescholen VIVES en HOWEST 'bouwen actief mee' aan de ontwikkeling van het Festival. 

Een stukje geschiedenis
Over Agrotopia vertelde Dominiek Keersebilck van de REO Veiling dit najaar meer in een interview dat eerder in vakblad Primeur verscheen. De komst van de dakserre is een nieuwe stap in de geschiedenis van de veiling. 


Dominiek Keersebilck

REO Veiling werd op 20 juli 1942 opgericht door 27 professionele tuinbouwers uit “Roeselare en Omstreken” (REO). Door de oorlogssituatie van WO II moest men tot 21 november 1944 wachten op de eerste veildag. Het verhaal van de REO Veiling is begonnen in een kleine loods van een aardappelhandelaar in het centrum van Roeselare. Daarna verhuisde de veiling vijf keer om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende aanvoer van tuinbouwproducten uit West-Vlaanderen.

In 1978 introduceerde REO veiling de blokverkoop. Ook 1983 was een belangrijk jaar omdat toen voor het eerst een simultane verkoop werd georganiseerd met de Centrale voor Glasgroenten in Sint-Katelijne-Waver. In 1987 werd door de raad van bestuur besloten om een nieuw en ruimer veilingcomplex te bouwen op het huidige adres langs de Oostnieuwkerksesteenweg. Het nieuwe complex werd op 1 april 1991 in gebruik genomen en op 24 mei officieel ingehuldigd.


Impressie: Van Bergen Kolpa Architecten en Meta Architectuurbureau

Dakserre
De oude veilinggebouwen aan de Diksmuidsesteenweg maakten plaats voor de huidige verpakkingsafdeling en op de aangrenzende site Vuylsteke werd een nieuwe kistenloods gebouwd, die eind 2015 in gebruik is genomen. Op het dak van deze verpakkingsloods wordt momenteel een dakserre gebouwd.

Agrotopia
Volgens commercieel directeur Dominiek Keersebilck is er in de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. “De REO Veiling kende de laatste jaren een groei van de omzet en het volume verkocht product. Waar we de afgelopen jaren een recordomzet realiseerden, zal dit vanwege de coronacrisis dit jaar wellicht niet gebeuren. Dit betekent allerminst dat er geen verdere ontwikkeling op onze site is. Momenteel is er inderdaad de ontwikkeling van de dakserre “Agrotopia” genaamd.

De dakserre is bestemd voor onderzoek en met deze technische kennis willen we tuinbouw verankeren, hier in West-Vlaanderen. Ook kan er ruimte gemaakt worden voor andere vormen van tuinbouw, zoals vertical farming en urban crop. De dakserre laat toe om onderzoek te verrichten naar verticale tuinbouw langs een wand van 12 meter hoog en ondertussen wordt ook nagedacht over andere innovatieve teeltmogelijkheden, zoals de teelt van bladgewassen in containers.”

Het interview met Dominiek Keersebilck verscheen eerder in editie 9, 34e jaargang van Primeur. Daarin werd verslag gedaan van een complete rondgang op en om het veilingterrein in Roeselare. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
REO Veiling
www.reo-veiling.be 
info@reo.be  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven