Kasgroententeelt op weg naar (full) LED-belichting

Dankzij de recente uitbreiding van het serrecomplex van het proefstation kreeg het belichtingsonderzoek een stevige boost. De gloednieuwe, hoogtechnologische infrastructuur met een stevige toename van de beschikbare ruimte opent een waaier aan nieuwe mogelijkheden, zo valt te lezen in BelOrta News nr 3.

Ook de afdeling vollegrond is in volle evolutie volgens de coöperatie. Op de locatie in de Muilshoek werden percelen voorbereid en in gebruik genomen met het oog op bio-teelt in openlucht.State-of-the-artbelichtingsonderzoek
De slateelt op goten was de eerste waarop belichting werd toegepast. Tijdens de verhuis naar de serres op de Duffelsesteenweg werden twee afdelingen ingericht waar reeds sinds 2013 geëxperimenteerd wordt met led-belichting. Afgelopen winter werd de totale oppervlakte van dit mobiele gotensysteem uitgebreid van 440 m2 naar 1460 m2, meer dan het driedubbel. In deze afdelingen wordt heden ten dage sla geteeld onder SON-T-, hybride- en full led-belichting.

In 2015 volgde een tweede product met de SON-T belichting in tomaat. Het daaropvolgende jaar werd ook voor deze groente geëxperimenteerd met led-belichting, in eerste instantie voornamelijk via interlight en/of toplight in combinatie met SON-T belichting. Afgelopen winter zette ook de tomatenteelt de stap naar full led.

In 2016 werd ook gestart met belichte teelt paprika’s, en dit meteen onder full led. In dit kader experimenteerden we voor de eerste maal met dynamische belichting door de hoeveelheid blauw licht doorheen zowel dag als teelt te variëren.

De komkommerteelt heeft al een voorgeschiedenis in belichting. Van 2007 tot 2009 werden al proeven uitgevoerd met een hogedraadteelt onder SON-T lampen. Het belichtingsonderzoek in komkommer werd  twee jaar geleden opnieuw opgepikt in een uitgebreide proef waarin – naast SON-T-, hybride- en full led – ook de eerste stappen werden gezet in dynamische belichting. Deze winter breiden onderzoekers dit onderzoek uit naar hogere lichtintensiteiten.

Bioteelt uit de startblokken
Het Proefstation voor de Groenteteelt beschikt sinds kort ook over een perceel volledig gewijd aan bio-onderzoek. Hier wordt gefocust op kleinschalige groenteteelten in openlucht en plastic tunnel.

In 2018 werd besloten om een perceel van de proeftuin in omschakeling naar bio-teelt te brengen. Voor groenteteelten geldt een omschakelingsperiode van twee jaar. Tijdens deze omschakeling werd het veld ingezaaid met een gras-klavermengsel om de bodem rust te geven en de bodemvruchtbaarheid te verhogen. De afgelopen zes maanden werden reeds kleine proeven met afdekmaterialen aangelegd. Eind februari 2021 is de omschakelingsperiode officieel voltooid en bezit het proefstation een biologisch perceel van 82 are groot. Volgende bio-teelten werden dit jaar reeds opgestart: bonen, erwten, romeinse sla, bosui, sprouting broccoli, wortelpeterselie, prei, groene selder en radijs.

Bron: BelOrta News nr 3

Voor meer informatie:
BelOrta
info@belorta.be    
www.belorta.be     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven