Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokale groenten en kruiden PlantLab bij Picnic

Online supermarkt Picnic start als eerste Nederlandse boodschappen-verkoper een pilot met de verse groenten en kruiden van PlantLab. De groenten worden lokaal geproduceerd zonder pesticiden en met een fractie van het water dat normaal gesproken nodig is. De weg naar de consument is volgens de supermarkt 'extreem kort'. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het voor iedereen bereikbaar maken van duurzaam voedsel, dat lokaal in zogenaamde ‘indoor farms’ verbouwd wordt.

De groenten en kruiden worden onder het label Plant Paradise vanuit de kweeklocatie in het voormalige IBM-gebouw aan de rand van Amsterdam rechtstreeks geleverd aan het distributiecentrum van Picnic in Diemen. Klanten hebben in eerste instantie de keuze uit een aantal verse kruiden, van basilicumplantjes in pot tot hersluitbaar verpakte munttakjes. Later volgen groenten als snacktomaatjes en sla. 

Dicht bij huis
“Door kruiden van PlantLab in het assortiment op te nemen, geven we onze klanten een extra groene keuzemogelijkheid”, aldus Michiel Muller, medeoprichter van Picnic. “PlantLab teelt gewassen dicht bij huis, dus ’s ochtends geoogst is ’s middags op je aanrecht. Zowel het stekje als het eindproduct komt niet uit een ver land, maar gewoon uit Amsterdam. Wat Picnic is gelukt, door milieubelastende schakels uit het proces te verwijderen, doet PlantLab nu in de landbouw.”

CEO van PlantLab Michiel Peters is verheugd. “De samenwerking met Picnic is een mijlpaal. We delen een aantal belangrijke waarden. Zo maken we voedselvoorziening allebei duurzamer en efficiënter binnen een toekomstbestendig model. De bevolking groeit wereldwijd. Daarmee groeit ook de behoefte naar goede voeding. Dat moet duurzamer. Indoor farming is in Nederland en de rest van de wereld de oplossing.”

Innovatieve oplossing
De groei van de wereldbevolking en de klimaatcrisis stellen de voedselproductie voor grote uitdagingen. Voedsel moet duurzamer en efficiënter verbouwd worden, daarom ontwikkelde PlantLab in tien jaar tijd een innovatieve oplossing. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien.

Tijdens de pilot zijn de verse groenten en kruiden van PlantLab beschikbaar voor de meer dan 100.000 huishoudens die beleverd worden vanuit het distributiecentrum in Diemen. Naast het feit dat geen pesticiden worden gebruikt, is ook het waterverbruik minimaal en de kwaliteit hoog en constant. De indoor farm is gevestigd in de B. Smart City Hub, onderdeel van B. Amsterdam, het grootste startup-ecosysteem van Europa.

 

Publicatiedatum: