Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voortgang aansluiting Oostland op warmterotonde Zuid-Holland

Eén van de belangrijke bouwstenen voor de energietransitie in het Oostland is een aansluiting op de warmterotonde Zuid-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken gaf Gasunie de opdracht om deze warmterotonde verder uit te werken. Onlangs was er een gesprek tussen Gasunie en de Provincie Zuid-Holland: toen is afgesproken een aansluiting van het Oostland op de warmterotonde verder te verkennen. 

Bron plaatje: Provincie Zuid Holland

Er wordt aan diverse belangrijke onderdelen van de energietransitie in het Oostland gewerkt. Denk hierbij aan ontwikkeling van nieuwe geothermieprojecten, uitbreiding van warmtenetten en een proeftuin Aardgasvrije wijken. Een van deze belangrijke bouwstenen voor de transitie is een aansluiting op de warmterotonde Zuid-Holland. Lokale duurzame bronnen zullen immers lang niet voldoende zijn om de warmtevraag van woningen en de glastuinbouw in het Oostland duurzaam in te kunnen vullen. 

Regie op de warmterotonde ligt bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie gaf Gasunie de opdracht om deze warmterotonde verder uit te werken. Met als eerste stap WarmtelinQ, een warmteleiding tussen Rotterdam en Den Haag. Naar verwachting wordt in de eerste helft van 2021 de investeringsbeslissing genomen over de aanleg van dit belangrijke leidingdeel.

Op ons verzoek ontvingen de WSO-gemeenten in september het Ministerie van EZK voor een toelichting van onze plannen en het belang van voldoende betaalbare duurzame warmte voor het Oostland. Dit deden wij op de inspirerende locatie van Anthura, middenin het glastuinbouwgebied. Het ministerie was onder de indruk van de drive van het Oostland en de ‘klimaatklapper’ die hier in het Oostland te realiseren is. De afgevaardigden van het ministerie gaven aan het Oostland graag terug te zien komen in de plannen voor de warmterotonde. 

In oktober voerden wij het vervolggesprek met Gasunie en de Provincie Zuid-Holland. We spraken af om in een gezamenlijk proces met Gasunie en het ministerie de mogelijkheden voor een aansluiting van het Oostland op de warmterotonde verder te verkennen. Hiervoor is maar een beperkte tijd beschikbaar, omdat de ontwikkeling van Warmtelinq doorgaat. 

Er zal een technisch-economische verkenning worden uitgevoerd naar een mogelijke aftakking. Maar ook een verkenning van de bijbe-horende voorwaarden en de mogelijkheden om comfort te bieden bij afname in de toekomst. Dit zal een complex traject zijn, maar gelukkig streven we met elkaar dezelfde gezamenlijke doelen na: stevige klimaatwinst, betaalbare duurzame warmte en een toekomstbestendig glastuinbouwcluster.

bron: Greenport West Holland

Publicatiedatum: