Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook 50Plus en SGP willen meer oog voor gezonde voeding

Nu de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 steeds dichter bij komen, presenteren steeds meer partijen hun verkiezingsprogramma's. Afgelopen week was het de beurt aan de SGP, 50Plus en de VVD. Uit de conceptverkiezingsprogramma's van de SGP en 50Plus wordt duidelijk dat beide partijen meer aandacht willen voor een gezonde leefstijl, deelt GroentenFruit Huis.

De SGP pleit voor een nationaal preventiefonds en 50Plus wil een duidelijker onderscheid in prijs tussen gezonde en ongezonde voeding. Aandacht van de VVD voor gezonde voeding blijft in het verkiezingsprogramma vooralsnog uit.

Belastingstelsel vereenvoudigen
De SGP pleit er voor dat de overheid meer moet doen om gezond leven te stimuleren zonder daarbij de eigen verantwoordelijkheid van consumenten in twijfel te trekken. De partij is dan ook geen voorstander van een suikertaks zoals sommige maatschappelijke organisaties bepleiten, maar wil eventueel wel bekijken waar stimuleringsmaatregelen kunnen helpen om de consumptie van gezonde voeding te promoten. Volgens 50Plus moet het belastingstelsel worden vereenvoudigd. Zo zouden gezonde voedingsproducten kunnen worden ondergebracht in het lage Btw-tarief en ongezonde producten onder het hoge tarief stelt 50Plus.

Btw groenten en fruit omlaag
Naast 50Plus en de SGP heeft ook de ChristenUnie laten doorschemeren dat zij in een volgend kabinet meer aandacht wil voor gezonde voeding. Zo stelde CU-Kamerlid en fractieleider Gert-Jan Segers bij het praatprogramma Op1 dat de btw op groenten en fruit omlaag moet en dat een suikertaks voor onder meer suikerhoudende frisdranken moet worden overwogen. Een opmerkelijk standpunt aangezien minister Schouten, ook van de ChristenUnie, tot op heden de btw-verhoging van 6% naar 9% op levensmiddelen altijd heeft verdedigd. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor haar partijgenoot en staatssecretaris Paul Blokhuis. Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie, wat naar verwachting volgende maand verschijnt, bevat zeer waarschijnlijk een wijziging van dat standpunt als we fractieleider Segers mogen geloven.

Lees hier het volledige conceptverkiezingsprogramma van de SGP

Lees hier het volledige conceptverkiezingsprogramma van 50Plus

Lees hier het volledige conceptverkiezingsprogramma van de VVD

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
www.groentenfruithuis.nl 

Publicatiedatum: