Carvey Maigue van de universiteit in Mapua heeft de James Dyson Award 2020 gewonnen met zijn AuREUS-systeem, een oplossing waarmee rotte groenten en fruit kunnen worden omgezet in schone, hernieuwbare elektriciteit.
Zijn uitvinding was één van de 1.800 inzendingen van jonge uitvinders en ingenieurs uit 27 verschillende landen. De opdracht was simpel: Ontwerp een oplossing voor een probleem.
Het AuREUS-systeem van Maigue maakt gebruik van groente- en fruitafval om verstrooid UV-licht uit zonlicht te absorberen en om te zetten in elektriciteit.
Het systeem wordt toegepast op ramen en wanden van gebouwen. AuREUS maakt gebruik van dezelfde technologie waardoor het fenomeen Noorderlicht ontstaat. De hoogenergetisch deeltjes worden geabsorbeerd door luminescente deeltjes die deze weer terugkaatsen als zichtbaar licht.
©James Dyson
Dezelfde soort deeltjes, afkomstig uit groenten en fruit, werden gesuspendeerd in een hars substraat. Wanneer het zonlicht er op valt, nemen de deeltjes dit op en wordt er langs de randen zichtbaar licht uitgestraald. Wanneer dit licht wordt gevangen, kan het worden omgezet in elektriciteit.
Bronnen: Esquiremag.ph en The Guardian