Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wind blijft belangrijke factor voor APX-prijzen"

Voor de komende maanden is de verwachting dat de gemiddelde dagprijs vooral door de wind gedreven zal zijn en dat ondernemers weinig negatieve uurprijzen zullen zien. Dat is een van de conclusies van het webinar dat AgroEnergy voor haar klanten organiseerde op 13 november.

In dit webinar, dat werd gegeven door EnergieAnalist Jasper Elzinga en EnergieSpecialist Co ten Wolde, werd o.a. ingegaan op de invloed van de laatste ontwikkelingen op de energieprijzen. Ook gaf hij de korte termijn- en lange termijnverwachtingen voor de gas-, elektriciteits- en CO2-prijzen. En ging hij in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame elektriciteitsproductie die van belang zijn voor een energiestrategie.

Met veel wind in het weekend lagere APX-prijzen
Naast de hoeveelheid wind zal het ook van belang zijn of het een weekdag is of een weekend. Op een weekdag met weinig wind is de verwachting dat de prijs tussen 40 à 50 €/MWh zal komen te liggen terwijl met veel wind in het weekend de prijs waarschijnlijker rond de 20 à 30 €/MWh zal liggen en er bovendien een kans op negatieve uurprijzen is.

Minder negatieve uurprijzen 
De afgelopen periode waren er beduidend minder negatieve uurprijzen in vergelijking met de eerste helft van het jaar. Tussen 1 januari en 31 mei waren er 63 negatieve uurprijzen en vanaf juni tot nu 32 negatieve uurprijzen. 

Belangrijkste factoren energieprijzen
De belangrijkste factoren die de energieprijzen gaan bepalen:

• Daggasprijs afhankelijk van temperatuur en LNG-aanbod

• Corona, NordStream2 en LNG grootste invloed op langetermijn prijzen gas

• APX-prijzen afhankelijk van wind en gasprijs

• Emissierechten- en gasprijs sturen de langetermijn prijzen elektriciteit


Het volledige webinar is terug te kijken en op te vragen via AgroEnergy: https://m13.mailplus.nl/wpTbIe42LcBC-1928-2110461 

Voor meer informatie: 
AgroEnergy 
www.agro-energy.nl 
info@agro-energy.nl  

Publicatiedatum: