Lokale weerstand speelt gegadigden wietexperiment nog altijd parten

Waar kunnen de telers voor het wietexperiment van de overheid zich vestigen? Kandidaat Project C stuit ook bij zijn tweede beoogde locatie, in Etten-Leur, op verzet van omwonenden en politie. In De Volkskrant doen de ondernemers hun verhaal.

In totaal zijn 149 aanvragen bij de Nederlandse overheid binnen gekomen. Begin 2021 zullen tien telers worden uitverkoren. Ook een tweede initiatief dat in Etten-Leur wil telen, stuit op weerstand.


De vier initiatiefnemers gaven op 30 juni een persconferentie over hun project waarin ze iedereen mee willen nemen. De reportage in De Volkskrant laat zien dat dat nog niet zo eenvoudig is.

‘Geen wietfabriek in agrarisch natuurgebied’, staat op een groot protestbord in een weiland langs de doorgaande weg in het buitengebied van Etten-Leur. "Allemaal onderbuikgevoelens", verzucht kassenbouwexpert Pascal van Oers van achter het stuur, terwijl hij een doodlopende zijweg indraait. Voor een bramenkwekerij zet hij de wagen stil. Overal staan bramenplanten: buiten in de volle grond (in afwachting om af te rijpen in de kas), binnen in verouderde en ietwat verwaarloosde kassen vol ledlampen.

In de kas, drie hectare groot, komt Project C vertelt Pascal in de krant. Met de bramenkweker is een voorlopige koopovereenkomst getekend. Een eerdere poging bij een chrysantenkweker in Drimmelen stuitte op dusdanig veel weerstand dat het er daar niet van kwam. Datzelfde lot hangt in Etten-Leur Project C ook nog steeds boven het hoofd. Daarom wordt ondertussen ook nog gekeken naar een teeltlocatie buiten Brabant.

Lees hier de hele reportage in De Volkskrant. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven