Gebrek vaan uv-licht maakt het bestuivers moeilijk

De teelt van kersen en klein fruit in Noorwegen neemt de laatste jaren toe. Telers gebruiken voor de teelt onder andere plastic tunnels. In 2019 en 2020 bleek dat in gesloten tunnels de hommels en bijen nauwelijks vliegen en dat zij in de tunnels gedesoriënteerd raken, schrijft de Nederlandse Bestuivingscommissie.

De oorzaak van de niet-vliegende, gedesoriënteerde bestuivers zoekt men in plastic dat uv-licht verspreidt. Door de zijwanden van de tunnels voldoende omhoog te schuiven komt er direct zonlicht in de tunnel en kunnen de bestuivende insecten zich wel oriënteren.

Marco Neven deed als bestuivingsimker de afgelopen 15 jaar ervaring op de Noorse zachtfruitteelt. Hij zag daarin de opkomst van nieuwe types tunnelplastic die uv-licht verspreiden. Goed voor een gelijkmatige rijping van de gewassen volgens de producenten, minder voor de bestuivers.

De Nationale Bestuivingscommissie adviseert telers bij aanschaf van tunnels garantie te vragen over de uv-licht-doorlatendheid van het tunnelplastic. Ook glas dat uv-licht niet doorlaat of in een andere vorm verspreidt, is volgens de commissie niet geschikt, omdat bestuivers zich niet kunnen oriënteren.

Lees hier over de bevindingen uit Noorwegen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven