Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"100% recirculatie is onderdeel van de circulaire economie in de tuinbouw"

Water- en luchtzuivering zonder chemicaliën

Tholen – “En dat kan gewoon”, zegt Lies van Geest, eigenaar van FreeAir. Op een tuinbouwbedrijf in Almere bewijst zijn bedrijf dat. Door de reguliere waterzuiveringsapparaten op te splitsen in verschillende onderdelen, wordt het water volledig gezuiverd. Elke dag weer.

40 Hertz
De eerste optie voor waterzuivering is de H2O-unit. Dit systeem werkt op een hoog ultrasound niveau. Het water vibreert door 40 Hertz ultrasound trillingen. Door middel van deze hoge vibratie worden algen, virussen en bacteriën afgedood in het water. “Je maakt het water daarmee niet ‘dood’. Integendeel zelfs,  het wordt juist heel helder. Het water wordt ‘flink door elkaar geschud’ waardoor een heleboel nanobellen ontstaan”, legt Lies uit. 

UV, maar dan los van het water
De tweede optie maakt gebruik gemaakt van UV. De UV-installaties van FreeAir voor de zuivering van water worden zeer breed toegepast. Lies: “De units verwerken tussen de 2.8 m3 en 17 m3 vervuild water, altijd in combinatie met standaard filters, die het vuil eruit filteren.”

De verschillen met de gebruikelijke UV-installaties en die van FreeAir? De lampen hangen niet in het water waardoor ze snel te vervangen zijn zonder schade aan de buizen te berokkenen. De lampen blijven hierdoor zuiverder en vragen minder energie én zijn, tot slot ook nog effectiever. Lies zegt: ”We kunnen dit uitgebreid bewijzen.”

In onderstaande video is goed te zien hoe de UV-installatie werkt.

Ozon generator
“Bacteriën en virussen worden gedood door het water bloot te stellen aan ozon. Dat doet onze in eigen beheer geproduceerde Ozon-installatie”, vertelt Lies. De installatie genereert ozon vanuit zuivere lucht. De ozon wordt vervolgens door het waterfiltersysteem gehaald. “Bij deze installatie is er een koolfilter toegevoegd met actieve kool in vaste vorm om de laatste resten van de bestrijdingsmiddelen af te vangen. Ook de zware metalen worden hiermee afgevangen waardoor het water hergebruikt kan worden.”

Ionisatie
Zouten en fosfaten zijn vaak de boosdoeners. Dat staat lozen in de weg. Door middel van ionisatie worden deze vervuilingen uit het water verwijderd en is lozen niet meer nodig. Lies: ”Het blok van 4,8 kuub is er al. De volgende, grotere, staat op het punt om gelanceerd te worden.”

“Er gaat geen water meer de kas uit …”
Momenteel werkt FreeAir aan een proef waarbij sla op water, op vijvers, wordt geteeld. Wanneer je water goed circuleert, kun je datzelfde water continu hergebruiken. Een proeftuin in Almere, met een totaal oppervlak van 16.000 m2, maakt al sinds 2017 gebruik van hetzelfde water. De proeftuin beschikt niet eens meer over een aansluiting voor lozing. Het enige water wat daadwerkelijk van de tuin verdwijnt, zit in het eindproduct: de krop sla. Lies: ”Dat vind ik mooi om te zien. Het doel is namelijk om een complete circulaire economie te ontwikkelen binnen de tuinbouw.”


Sla op diep water

Omgekeerde osmose is onvoldoende
“Omgekeerde osmose werkt mooi maar het is niet voldoende. Het heeft nog altijd logen en zuren nodig en dat willen we eigenlijk niet. De effectiviteit van omgekeerde osmose is heel laag. Er wordt gebruik gemaakt van enorm veel machines. Dat kan ook anders. Toen zijn we na gaan denken over andere installaties om het water mee te zuiveren”, vertelt Lies.

“We leveren kennis + apparaten”
“Om een teler van juist advies te voorzien, nemen we eerst watermonsters van het bedrijf om dit volgens een eigen protocol te laten testen. Deze testen worden samen met Groen Agro Control uitgevoerd” legt Lies uit. Aan de hand van de resultaten uit de testen worden de problemen in kaart gebracht. “Vervolgens onderscheiden we ons door niet één apparaat te adviseren, maar een samenstelling van verschillende apparaten. We geven vrijblijvend advies en hopen uiteindelijk te kunnen helpen.”

Voor meer informatie:
FreeAir
www.free-air.nl
info@free-air.nl 
06 – 53 21 87 54