Handzame nitraatmeter in ontwikkeling

Er bestaat momenteel geen goede methode waarmee telers snel nitraat kunnen meten in proces- en slootwater. Binnen het project Handzame Nitraatmeting wordt gewerkt aan een snelle, betrouwbare en goedkope handmeter.

Bij het doorlichten van het watersysteem op tuinbouwbedrijven blijkt regelmatig dat er sprake is van onvermoede lozingen, afstroom en lekkages. Dat leidt tot vervuiling van het oppervlaktewater en is voor de efficiëntie van het watersysteem geen goede zaak.

Als telers snel even kunnen meten wat de nitraatconcentratie is van bijvoorbeeld drainagewater, geeft dat een indicatie waar het vandaan komt. Een slootmeting vlakbij de kas kan aangeven dat er sprake is van een onbekende lozing.

In de praktijk worden nu analyses van watermonsters in het lab en nitraatstrookjes ingezet. Die hebben beide nadelen. De eerste duurt lang, de tweede is door telers beoordeeld als niet gemakkelijk en niet eenduidig qua betrouwbaarheid.

Drie principes
Daarom test een samenwerkingsverband nieuwe meetmethoden. “We vergelijken nu 11 meetinstrumenten. Er zijn drie verschillende principes: colorimeters, ionselectieve elektroden en optische fibers”, vertelt onderzoeker Erik van Os van Wageningen University & Research. 

Lees hier meer op Glastuinbouw Waterproof

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven