Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht 'zuiderse' groenten en fruit in Vlaanderen

Courgettes hebben de tomaten in hectare ingehaald in Vlaanderen

Vlaamse parlementslid Steven Coenegrachts keek even vreemd op toen hij las over meloenenteelt in Limburg. Hij wilde wel eens weten wat er nog meer aan zuiderse groenten en fruit werd geteeld in Vlaanderen en besloot die vraag voor te leggen aan minister Hilde Crevits, Vlaams minister van o.a. landbouw.

Oppervlakte (ha) van zuiderse groenten en fruit in Vlaanderen

Courgettes
Uit de cijfers blijkt dat van alle soorten groenten en fruit de courgettes in de vollegrond het meest worden geteeld in Vlaanderen op een oppervlakte van 572,54 hectare in 2019. Dat is overigens 9% minder dan in 2016 maar wel een stijging van 184% ten opzichte van 2010. De teelt van courgettes in de kas groeide overigens wel van 39 ha in 2016 naar 49 in 2019. De meeste courgettes worden geteeld in West-Vlaanderen zowel in de vollegrond (507 ha) als de kas (33 ha). 

Tomaten
Op de tweede plaats staan de tomaten uit de kas met een totaal oppervlakte van 534 ha in 2019. Daarmee stijgt het oppervlak nog altijd maar is het wel ingehaald door de courgettes. Het gros van de Vlaamse tomaten komt uit de provincie Antwerpen (403 ha) waar de meeste kasteelt in Vlaanderen zit. 

Tafeldruiven
De teelt van tafeldruiven in BelgiĆ« is bescheiden en komt niet uit boven de 1 hectare. Minister Crevits wijt dit vooral aan de hoge productiekosten die niet kunnen concurreren met de commercieel interessante volumes uit landen als ItaliĆ«. Toch wijst de minister op het belang van promotie en communicatie om toch deze Vlaamse druiven in de kijker te zetten op de markt. De tafeldruiven komen voornamelijk uit Limburg (0,34 ha) en Vlaams-Brabant (0,23 ha).  

Bron: Vlaams Parlement 

 

Publicatiedatum: