Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Alsof het kratjes van een paar kilo zijn"

Pepper Shuttle Oogstsysteem: Veilig en efficiënt transport van paprika’s

Onlangs is bij Paprikakwekerij van der Burg in Est het ‘Pepper Shuttle Oogstsysteem’ van Berg Hortimotive in gebruik genomen. Met dit systeem zijn paprika’s op hoogte efficiënt te oogsten – met een minimale kans op beschadigingen – en vervolgens onbemand naar de sorteerruimte te transporteren.

Het idee om hiervoor een shuttle te combineren met een schaarwagen is afkomstig van eigenaar Johan van der Burg en Berg Hortimotive. BHM vertaalde het pragmatisch naar een ergonomische, robuuste en praktische oplossing.

Paprikakwekerij van der Burg hecht grote waarde aan een kwalitatief hoogwaardig product en doet er dan ook alles aan om de vruchten in perfecte staat af te leveren. Om paprika’s ongeschonden in de oogstcontainer te krijgen, werd in het verleden gebruik gemaakt van zogenaamde ‘valbuizen’.

Op hoogte werken
Toen Johan van der Burg besloot uit te breiden, werd een beroep gedaan op zijn innovatieve vermogen. De nieuwe kas was namelijk hoger en valbuizen zouden een té groot risico van beschadiging opleveren. Johan van der Burg: “Het zou eventueel mogelijk zijn om een AGV schaarwagen in te zetten. Hiermee kun je de container mee naar boven nemen en vervolgens gevuld met paprika’s automatisch naar de sorteerruimte laten rijden. Deze wagens zijn echter nogal kostbaar en bovendien: wanneer ze naar de sorteerruimte rijden, kun je ze niet inzetten om te oogsten. En om iedere AGV schaarwagen nu in een dubbele bezetting aan te schaffen is financieel al helemaal geen optie.”

Passende oplossing dient zich aan
Of het nu het lot was of puur geluk: toen Johan van der Burg zich met zijn vraag meldde bij Royal Brinkman en Berg Hortimotive, bleek dat deze bedrijven al bezig waren met een passende oplossing. Wat echter nog ontbrak, was een partij bij wie de oplossing in de praktijk kon worden getest. Een samenwerking was snel beklonken waarna de engineers van Berg Hortimotive – met dezelfde drive naar kwaliteit als Johan van der Burg – aan de slag gingen.

Al snel kwamen de specialisten in slimme logistieke oplossingen voor kwekers tot het Pepper Shuttle Oogstsysteem. Bij deze oplossing staat de oogstcontainer op een shuttle die – samen met andere shuttles – eenvoudig is te transporteren door een elektrotrekker. Deze shuttle wordt óver de schaarwagen gereden. De schaarwagen staat hierbij in zijn laagste stand en biedt op dat moment nog steeds voldoende ruimte voor de medewerker.

Met platform mee omhoog
De schaarwagen, inclusief shuttle en container, kan nu op het buisrailsysteem het pad inrijden. Wanneer de medewerker op hoogte moet oogsten, zal de container automatisch met het platform mee omhoog bewegen terwijl de shuttle zelf beneden op het onderstel van de schaarwegen achterblijft. Hans Fakkert, commercieel-technisch specialist bij Berg Hortimotive: “Een veilige oplossing omdat hiermee het zwaartepunt van de opstelling dicht bij de grond blijft. Ook wanneer op hoogte een container met paprika’s wordt gevuld.”

Wanneer de container vol is, beweegt de schaarwagen naar beneden en rijdt het pad weer uit. Hier zakt hij tot op de laagste stand, levert de container af op de shuttle en kan vervolgens – met een lege container en shuttle – opnieuw het pad inrijden voor oogstwerkzaamheden. De shuttle met volle container wordt samen met andere shuttles aan een BeTrac inductie elektrotrekker gekoppeld en rijdt automatisch over een inductietraject naar de sorteerruimte.

"Alsof het kratjes van een paar kilo zijn"
Johan van der Burg: “Mooi om te zien hoe deze fijne samenwerking heeft geleid tot deze oplossing. Op het moment dat we gingen oogsten stond het Pepper Shuttle Oogstsysteem gereed in Est. Mijn medewerkers hadden al snel door hoe zij handig moesten omgaan met de shuttles en de lege en volle containers. Veel respect. Alsof het kratjes van een paar kilo zijn.

Inmiddels zijn de shuttles ook door andere bedrijven in gebruik genomen en ontwikkelt Berg Hortimotive het concept door richting een volledig geautomatiseerde oplossing met AGV’s. Ook inzetbaar voor de meer complexe trajecten.

Voor meer informatie:
Berg Hortimotive
www.berghortimotive.com
[email protected]

Publicatiedatum: