Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vittorio Gona neemt ontslag als voorzitter van coöperatie Alba Bio

Donkere wolken boven Italiaans tomatenseizoen

Voor sommige ondernemers in de AGF-sector ziet het winterseizoen dat op het punt staat te beginnen er erg pessimistisch uit, met name de teelt van tomaten is een reden tot bezorgdheid, aangezien de ToBRFV zich zeer snel uitbreidt. We spraken hierover met Vittorio Gona, voorzitter van de coöperatie Alba Bio, in Marina di Ragusa in het zuidoosten van Sicilië.

Vittorio Gona

ToBRFV en New Delhi-virus
"Het nieuws van de officiële berichtgeving over het ToBRFV-virus in Sicilië dateert van januari 2019 en het virus heeft zich sindsdien onevenredig snel verspreid op Sicilië, in het bijzonder in de provincies Ragusa en Syracuse," zegt Vittorio Gona. "De gevolgen van de impact van het virus in de kassen zijn zeer zorgwekkend: een tomatenzaailing met symptomen van de betreffende ziekte kan binnen enkele maanden tot 90% van de gewassen besmetten. Maar daar houden de problemen niet op: op de courgette hebben we een sterke aanval van het New Delhi-virus geregistreerd, die enorme verliezen heeft veroorzaakt voor telers in het open veld."

Markten en concurrentie
"De nieuwe producties in de kas beloven naast tomaten, veel goeds. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden, het gevaar ligt altijd om de hoek. En ik heb het over de opgang van Spaanse en Marokkaanse tomaten, die onze klanten steeds meer kopen. Momenteel hebben we niet genoeg productaanbod. Alba Bio verloor in de maand oktober 40% van het volume ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. We zijn er echter zeker van dat we de komende twee maanden zullen herstellen. Met dit in het achterhoofd hebben we al besloten om het areaal voor volgend jaar te vergroten."

Verstoringen op de markt
"Het is ook moeilijk om te leven met oneerlijke praktijken in de tuinbouw," zegt de voorzitter tot zijn spijt. "We voelen ons niet beschermd door de overheid. De marktverstoringen, veroorzaakt door bepaalde marktdeelnemers, kosten de toeleveringsbedrijven, tussen de kortingen en de bijdragen, 24,2% van de omzet, bijna een kwart van de waarde. Dit is naar mijn mening onaanvaardbaar. Daarnaast is er het feit dat er in de groenten- en fruitteelt nog steeds zoveel bedrijven onder water staan, die totaal onbekend zijn bij de belastingdienst en andere instanties. Dit fenomeen, dat allemaal in Italië voorkomt, heeft gevolgen voor de prijzen en leidt tot oneerlijke concurrentie."

"Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om mijn ontslag aan te kondigen als voorzitter van Alba Bio, dat vanaf 1 november effectief is," kondigt Vittorio Gona tot slot aan.

Voor meer informatie:
O.P. Coop. Alba Bio
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italië
+39 0932 239003
[email protected]
www.gruppoalbabio.it

Publicatiedatum: