Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De 'perfecte groene chilipeper' voor mechanische oogst

Er zijn vele factoren die komen kijken bij het produceren van de perfecte Nieuw-Mexicaanse groene chilipeper.

De consument kiest het smaakprofiel en de grootte, vorm, dikte en kleur van de peper. Telers willen een plant met een grote oogst en perfecte, gemakkelijk te oogsten chilipepers. Verwerkers willen chilipepers zonder steel en zonder schade aan de peul. 

Onderzoekers van de New Mexico State University hebben een groene chilipeper ontwikkeld die op weg is om de perfecte chilipeper te worden om mechanisch te oogsten.

"Na vele jaren van traditionele selectieve veredeling hebben we een nieuwe geavanceerde groene chilipeper-lijn met de naam NuMex Odyssey ontwikkeld," aldus Stephanie Walker, chilipeperonderzoeker bij NMSU en groentespecialist bij de Cooperative Extension Service.


Onderzoekers van de New Mexico State University, Brad Tonnessen en Stephanie Walker kijken naar een NuMex Odyssey chiliplant die ze hebben veredeld omdat deze gemakkelijker te oogsten is. (Foto door Jane Moorman, NMSU).

De nieuwe groene chilipeper-lijn, Odyssey, is het resultaat van de continue inspanningen van het NMSU College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences om problemen die verband houden met het oogsten van groene chilipepers op te lossen.

"Omdat het zo moeilijk is om medewerkers te vinden die bereid zijn de chilipepers handmatig te oogsten, hebben we aan een mechanisch oogstsysteem gewerkt," zegt Leurder. "We zijn begonnen met het identificeren van een oogstmachine die in Israël is geproduceerd en die ons de meest efficiënte chilipeperoogst geeft in vergelijking met andere geteste machines."

Testen
Tijdens het testen van verschillende oogstmachines, realiseerde het onderzoeksteam zich dat ze enkele veranderingen in de plant en de
peul van de chilipeper nodig hadden.

"We hebben gewerkt aan hoe de plant groeit en hoe de vruchten aan de plant zitten, om ze goed mechanisch oogstbaar te maken," zegt Walker. De plant moest een sterke, enkele stam hebben met minder basistakken. De lage zijtakken belemmerden de machine, waardoor deze de plant ontwortelt. "We kwamen er ook achter dat een iets hogere vruchtzetting van de plant en ook het loslaten van de plant met minder kracht bijdraagt aan een schonere mechanische oogst."

Door deze problemen op te lossen in de Odyssey, resulteerde dit in een hogere mechanische oogst, met aanzienlijk minder vruchtverlies in het veld, in vergelijking met de standaard commerciële groene chilipepers.

Terwijl deze plantenarchitectuur de oogstefficiëntie van de plant vergroot, zegt Walker dat een ander bijzonder aspect van de Odyssey-variëteit is dat het ook kan ontstelen, wat het product nog efficiënter maakt.


De Odyssey chilipeper verwijdert de stelen op een efficiëntere en schonere manier, zowel als er handmatig als mechanisch wordt geoogst. (Foto Jane Moorman, NMSU).

"Voor de verwerking van groene pepers was het belangrijk dat we de steel en kelk gemakkelijker en schoner van het fruit af konden krijgen," zegt ze. "Vaak als je de steel van andere soorten haalt, kan hij breken en gedeeltelijk op het fruit achterblijven, of maak je per ongeluk de peper kapot."

Bij 68% van de Odyssey-pepers wordt de steel moeiteloos van het fruit af gehaald, in vergelijking met 34% van de AZ 1904 en 24% bij NuMex Joe E. Parker.

“Bij de Odyssey kunnen we de stelen eenvoudig en op een schone manier verwijderen," vertelt ze. "Dit zal ook helpen bij de handmatige oogst."

Het verwijderen van de steel is erg belangrijk voor de kwaliteit van commercieel verwerkte groene chilipepers.

"In een verwerkingsbedrijf waar er duizenden kilo's chilipepers door het systeem heen gaan, moet je de steel verwijderen, of anders ontstaat er houtachtig materiaal in het verwerkte voedsel", aldus Walker, die met chilipepers is gaan werken als opzichter van de kwaliteitscontrole in een verwerkingsbedrijf.

"Op dit moment, nu nog 100% van de pepers handmatig wordt geoogst, verwijderen de medewerkers de stelen al in het veld," zegt ze. "Als de stelen niet gemakkelijk kunnen verwijderd, breken ze de peper soms, wat oogst- en kwaliteitsverlies veroorzaakt."

En als laatste, hoe smaakt de Odyssey nu eigenlijk? Na het nemen van een hapje uit de groene chilipeper, zegt Walker het volgende: "Een heerlijke Nieuw-Mexicaanse chilipepersmaak, hoewel zeer mild." De warmtefactor van de nieuwe variëteit ligt gemiddeld tussen 300 en 400 Scoville-eenheden.

Bron: New Mexico State University (Jane Moorman)

Publicatiedatum: