De aardappel-, groenten- en fruitgroothandel en verwerking roept de federale regering op tot een dringende toegang tot de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht nu zeker voor de toeleveranciers van de horeca en grootkeukens het water aan de lippen staat.

Belgapom en Fresh Trade Belgium sluiten zich via hun koepel FVPhouse aan bij UNIZO en FEVIA in hun vraag tot herinvoering veralgemeende toegang tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, bovenop verlenging tot 30 juni 2021.

De verstrengde maatregelen van de federale en gewestelijke overheden in ons land evenals deze in onze buurlanden grijpen niet enkel de burgers bij de keel in hun sociale contacten, maar deze feitelijke lockdown light hakt ook stevig in op het economisch herstel, vooral in de horecasector en de toeleveringsbedrijven.

Dit geldt ook voor de sectoren van de aardappel-, groenten- en fruithandel en verwerking, waarbij vooral voor bedrijven die verse en geschilde en versneden producten normaal leveren aan deze horecabedrijven.

Sinds 1 september vallen deze bedrijven voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht immers uit de boot wanneer ze niet tot de lijst van hard getroffen sectoren behoren of tijdens het tweede kwartaal niet minstens 20 procent tijdelijke werkloosheid inriepen.

De bedrijven in de toeleveringssector zien het water aan de lippen komen en moeten snel en flexibel kunnen reageren om hun waardevolle medewerkers een oplossing te geven. De huidige regeling van een versoepeling van het klassiek systeem van tijdelijke werkloosheid voorziet in een aangifte van zeven kalenderdagen voor de eerste werkloosheidsdag, wat veel te lang is. Andere bedrijven vallen volledig uit de boot. Deze bedrijven hebben echt nood aan een verlenging van de maatregel i.v.m. tijdelijke werkloosheid wegens overmacht tot half 2021. In elk geval zou dit van toepassing moeten zijn op de PC 118, 119, 200, 220 en 226.

KMO-bedrijven uit de AGF-sector roepen op tot actie 
Kruidenspecialist Van Laethem uit Vlezenbeek slaakt een noodkreet:  "Personeelskosten blijven doorlopen maar onze omzet kelderde ondertussen wel tot 45%. Ieder mens met gezond verstand beseft dat dit niet houdbaar is. Maatregelen zijn nu nodig om drama’s te vermijden."

Voor Wim Lannoey van het aardappelbedrijf Remofrit uit Verrebroek is het duidelijk : "We hebben in onze KMO-bedrijven uitstekende medewerkers die de voorbije maanden terecht als “foodheroes” werden benoemd. Als de horeca opnieuw ten volle hun klanten kunnen ontvangen, zullen we als toeleverancier hun kennis en motivatie ten volle nodig hebben om er weer tegenaan te gaan. Actie nu echt nodig!" 

Voor meer informatie:
Veerle Van der Sypt
Fresh Trade Belgium
0476/954682 
veerle@fvphouse.be

Romain Cools
Belgapom
0475/328757
romain@fvphouse.be