Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenpaspoort handhaving vanaf 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 start de handhaving op het plantenpaspoort op potniveau van potmaat 10 cm en groter. Sinds 14 december 2019 is een plantenpaspoort vanuit EU-wetgeving verplicht om planten te kunnen verhandelen. De handhaving op het plantenpaspoort voor potmaat ≥ 10 cm zou eerder ingaan op 1 juli 2020, maar is vanwege corona uitgesteld en start nu per 1 januari 2021.

Bij FloraHolland betekent dit dat per 1 januari 2021 elke plant ≥ potmaat 10 cm, die klanten via de kanalen van de veiling afzetten, voorzien moet zijn van een plantenpaspoort. Geen plantenpaspoort vanaf ≥ potmaat 10 cm betekent dan niet veilen en het alsnog aanbrengen van het plantenpaspoort door de kweker.

In zeer uitzonderlijke en bijzondere gevallen is het mogelijk om in 2021 voor een specifiek product (voor beperkte tijd) een bedrijfsgebonden ontheffing aan te vragen bij regelgeving@royalfloraholland.com

De criteria voor deze tijdelijke ontheffing zijn:

a) Alleen voor de potmaten 10 t/m 18 cm
b) Producten in gemengde trays (met meerdere verschillende soorten/geslachten in één tray)
c) Producten uit derde landen, die niet met een plantenpaspoort maar alleen met een fytosanitair document de EU binnen mogen

Waar staan we nu?
Per 1 oktober 2020 was circa 90% van de aanvoer al voorzien van een plantenpaspoort op plantniveau vanaf potmaat 10 cm. Dit gaat dus de goede kant op, bedankt voor uw inspanning. We hebben nog een klein zetje nodig om samen op 100% uit te komen eind dit jaar en roepen alle plantaanvoerders op die nu nog geen plantenpaspoort hebben op ≥ potmaat 10 cm om dit voor 1 januari 2021 te realiseren, zodat we met elkaar kunnen zeggen: samen zorgen we voor een gezonde handel!

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: