Spaanse ontdekking zet deur op kier voor tomatenteelt op radioactieve bodem

Een studie onder leiding van onderzoekers van de Spaanse Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) heeft een tomatengen geïdentificeerd dat betrokken is bij de accumulatie van cesium en dat een sleutelrol speelt bij de vorming van tomaten zonder zaadjes.

De ontdekking zet de deur op een kier voor de teelt van tomaten in radioactief besmette bodems en zorgt voor vooruitgang in de ontwikkeling van tomatenrassen zonder zaadjes.

“De studie ging ervan uit dat cesium de wortels van de tomatenplant binnendringt via een eiwit gespecialiseerd in kaliumtransport: SlHAK5. Het opheffen van de functie van SlHAK5 kan de ophoping van cesium in de plant verminderen”, legt onderzoeker Manuel Nieves-Cordones uit in een interview met de Spaanse digitale nieuwsdienst Agrodiario.

“Na met behulp van de CRISPR-Cas-techniek planten te hebben verkregen zonder de SlHAK5-functie, hebben we in tests kunnen vaststellen dat ze tot 22 keer minder cesium ophopen dan de andere tomatenplanten”, legt hij uit.

“Groenten en fruit, die geteeld worden in omgevingen die besmet zijn met radioactief cesium, zoals in sommige gebieden nabij het Japanse Fukushima of nabij Tsjernobyl in Oekraïne, vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Het telen van planten zonder de SlHAK5-functie kan een alternatief bieden”, geeft de onderzoeker aan.

Seedless tomaten, een onverwachte vondst
Het onderzoekscentrum is er dankzij dit onderzoek ook in geslaagd om tomaten zonder zaadjes of met een heel beperkte hoeveelheid ervan te verkrijgen. “Dit was eerlijk gezegd helemaal onverwacht. We hadden aanwijzingen over de rol die SlHAK5 speelt bij het kalium- en cesiumtransport, maar we hadden niet verwacht dat door het inactiveren van SlHAK5, de planten geen zaden meer in de vrucht zouden hebben. Het lijkt erop dat het gebrek aan zaden toe te schrijven is aan het feit dat SlHAK5 belangrijk is voor het stuifmeel. Een plant zonder SlHAK5 heeft weinig levensvatbare pollen en kan de eicellen niet bevruchten. Als er geen bestuiving plaatsvindt, ontwikkelen de planten toch tomaten, maar zonder zaadjes.”

De CRISPR-Cas-techniek kan op elke plant worden toegepast, zodat SlHAK5 gemakkelijk kan worden geïnactiveerd in elk tomatenras, besluit Manuel.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven