Chilipepers 'proeven' met een telefoon die capsaïnegehalte meet

Chilipepers zijn een geliefd product voor veel consumenten en voor sommigen onder hen geldt hoe heter hoe beter. Anderen geven echter de voorkeur aan mildere varianten.

Thaise wetenschappers hebben een portable apparaat in de vorm van een chilipeper ontwikkeld waarmee consumenten snel en eenvoudig kunnen bepalen hoeveel capsaïcine (het bestanddeel waaraan pepers hun scherpe smaak danken) een chilipeper bevat zonder dat ze er eerst van hoeven te proeven.

Het apparaat kan worden gekoppeld aan een telefoon voor de weergave van de testresultaten. 

Hoe dit in zijn werk gaat
Het apparaat is voorzien van een elektrochemische sensor op basis van papier en grafeen nanoplaatjes met stikstofatomen om de elektrische geleidbaarheid te verbeteren.

Wanneer er een druppel verdund capsaïcine aan de sensor wordt toegevoegd, ondergaat de stof een oxidatie-reductiereactie die een elektrische stroom genereert die door het apparaat kan worden waargenomen.

Na de sensor te hebben geoptimaliseerd, konden de onderzoekers hem gebruiken voor het uiterst nauwkeurig meten van de concentraties capsaïcine in zes monsters gedroogde chilipepers.  

De resultaten werden gepubliceerd in ACS Applied Nano Materials.

Naast dat het een pittige smaak aan chilipepers geeft, biedt capsaïcine ook gezondheidsvoordelen. Zo bevat het antioxidanten en heeft het kanker- en ontstekingsremmende eigenschappen. Om deze reden neemt de vraag naar capsaïcine als voedingsadditief en farmaceutisch middel toe.

Bron: digitaltrends.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven