Onderzoekers weer stap dichter bij teelt van prei op water

Sinds 2015 voert het PCG onderzoek naar de hydroteelt van prei. Vanuit de markt is er immers vraag naar een ander type product. Buitenlandse afnemers, zoals bijvoorbeeld Japan en Canada, zoeken ready-touse prei die volledig vrij is van zaden, insecten en gronddeeltjes in de schacht.

Dichter bij de deur wordt ook actief gezocht naar residuarme of residuloze groenten. De overstap van grond- naar hydroteelt in serre biedt potentieel om dit unieke product in de markt te kunnen zetten. Wel zagen de onderzoekers dat voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt, zo delen zij op de website van het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw in Kruishoutem.

Trayopkweek en aangepast MGS als conceptbasis
In 2019 lag een proef aan op het PCG om de beschutte hydroteelt van prei in teeltgoten verder op punt te zetten. Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt.

Hiervoor brachten de onderzoekers verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels. Het plantmateriaal kweekten ze op in trays op kweektafels dat ze nadien op de
goten plantten.

Krypton (Nunhems) werd gezaaid op 13 en 26 februari 2019 in respectievelijk Preforma en Growcoon-pluggen. Tijdens deze opkweek belichtten de onderzoekers bij met led-licht tot 10 april om de plantjes ook actief te houden op donkerdere dagen. Op vlak van gewasbescherming hingen de onderzoekers gele en blauwe vangplaten op om schadelijke insecten te monitoren en weg te vangen.

In dezelfde serreafdeling stonden ook vier groepen van acht teeltgoten bij elkaar, met een centerafstand tussen de goten van 12,5 cm. Op 6 mei plantten de onderzoekers de prei van de opkweek op in de teeltgoten aan verschillende plantdichtheden (zie Tabel 1). Op 28 juni dunden ze de prei in elke groep goten uit door de prei uit de helft van de goten te halen, waardoor de afstand tussen de resterende vier goten met prei 25 cm bedroeg.

Zo probeerden de onderzoekers het uit elkaar trekken van de goten na te bootsen, net zoals bij een MGS gebeurt. De resterende prei werd uiteindelijk geoogst op 18 juli en beoordeeld aan de pellijn op 23 juli.

Bekijk hier de resultaten en lees meer over het vervolg van het onderzoek. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven