Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stephan van Marrewijk (Vicasol): "Nieuwe RAF-tomaat Flou combineert smaak met shelf life"

"Vraag naar Spaanse courgettes, aubergines en komkommers binnen paar dagen in een rollercoaster"

Tholen - Het Spaanse kasgroentenseizoen was de afgelopen weken nog niet eens in volle productie, maar onrust in het retailsegment zorgde binnen drie dagen tijd voor een enorme vraag naar Spaanse courgettes, aubergines en komkommers. "Dat heeft de prijs aardig omhoog gestuwd", vertelt de Nederlander Stephan van Marrewijk, die alweer dertien jaar werkt op de commerciële afdeling van de Vicasol in Almería, een coöperatie met een kleine 900 leden met een gezamenlijk areaal van zo'n 1.800 hectare kasgroenten.

"De Spaanse courgettes, komkommers en aubergines zijn nu al een tijdje hot. De vraag naar tomaten volgde een week later, wellicht door het lagere aanbod vanuit Nederland. De paprika's blijven vooralsnog achter. Waarschijnlijk zijn er daar teveel van om een hoger prijsniveau te realiseren", constateert Stephan. "Zo is de markt, met name voor de komkommers, aubergines en courgettes van een start met relatief weinig actie in een rollercoaster terecht gekomen."

Nu zal de markt zich langzamerhand gaan settelen, zullen de volumes beter op de vraag zijn afgestemd en schakelen de meeste retailers hun programma's vol over op Spanje. "Hopelijk levert dat een mooie novembermaand op", zegt Stephan. "De verschuivingen binnen de verschillende kasgroenten in Spanje zijn dit jaar redelijk beperkt gebleven. Bij ons is het areaal komkommers, aubergines en courgettes licht gegroeid en is het areaal tomaten en paprika's ongeveer gelijk gebleven. Verder maakt bij ons het biologische areaal een gestage groei door."

Flou

Nieuw bij de coöperatie is dit jaar de RAF-variëteit die Vicasol onder het merk Flou op de markt zet. "Nu niemand op vakantie kan, proberen we onze klanten toch een Mediterrane sensatie mee te geven. Zoals veel van dit type tomaten is de Flou niet zo mooi van buiten, maar wel heel lekker van binnen. We hebben een variëteit gevonden die een uitstekende smaak combineert met een goede shelf life en daarmee kan een supermarkt haar klanten weer eens een andere smaaktomaat aanbieden buiten het cherry-segment. We starten op met kleine volumes en hopelijk kan het uitgroeien tot wat leuks!"

Voor meer informatie:
Stephan van Marrewijk
Vicasol
04738 Puebla de Vicar, Almería
Tel: +34 950 55 32 00
[email protected] 
www.vicasol.es