Jorrit de Vries, Planasa Holland

“Duchesse aardbei ook geschikt voor teelt in Noord-Europa”

Tholen –De Duchesse aardbei is een aromatisch smaakbommetje en wordt steeds meer geteeld in Frankrijk in plaats van de Clery variëteit. Maar ook meer naar het noorden lijkt deze korte dag variëteit veelbelovend te zijn voor telers. “De Duchesse, welke we hebben geteeld in het Franse veredelingsprogramma van Planasa, biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van de meer bekende variëteiten als de Elsanta in de Benelux en Malling Centenery in het Verenigd Koninkrijk,” aldus Jorrit de Vries, specialist in het selecteren van aardbeien en CEO van de Nederlandse afdeling van Planasa.

Het Spaanse Planasa is een veredelingsbedrijf, gespecialiseerd in het veredelen van zachtfruit in verschillende markten wereldwijd. Het bedrijf heeft meer dan 1.500 hectare aan plantmateriaal staan voor de veredeling van zachtfruit. Daarnaast produceert het bedrijf ook zachtfruit, asperges, avocado’s en witlof.

Twee jaar geleden startte Jorrit met een project waarbij werd gekeken welke aardbeienrassen uit meer zuidelijke landen, zoals Spanje, Frankrijk en Italië, het ook goed zouden doen in Noord-Europa. De Duchesse werd daarbij door de Franse veredelaars aangewezen als een mooie kanshebber. “De resultaten van het opkweken van plantmateriaal in een land als Nederland zorgt voor heel andere resultaten dan dat je het plantmateriaal zou opkweken in bijvoorbeeld Spanje,” vertelt Jorrit, “Daarom hebben we de Duchesse naar Nederland gehaald en er dit jaar een aantal proeven mee gedraaid. De Duchesse heeft zich daarbij al bewezen in de voorjaarsteelt in de vroege stookteelt en op stellingen buiten. Nu draaien we de proef met de teelt in het najaar. Ik moet eerlijk zeggen dat deze proef spannend gaat worden. De vraag zal met name zijn of de vruchten voldoende doorkleuren tijdens de donkere dagen in de herfst en het begin van de winter. Vooralsnog lijkt het erop dat het goed gaat.

Drie keer oogsten
Als korte dag ras is de Duchesse  geschikt voor een doorteelt. “Dat betekent dat een teler straks deze aardbeien gaat aanplanten in augustus waarbij men aardbeien kan plukken tot tegen de kerstdagen aan. Daarna blijven de planten in de kas staan en komen ze opnieuw in bloei zodat men er weer aardbeien van kan plukken in het voorjaar. Met waarschijnlijk een derde bloei. In totaal zou je dan met een keer planten drie keer kunnen oogsten. Als jaarrond variëteit is deze variëteit echter niet bedoeld. Het is namelijk een korte dag ras wat betekent dat deze vooral veel trossen aangelegd tijdens de korte dagen. Wil je jaarrond kunnen produceren, zou je moeten kijken naar dagneutrale variëteiten.”

Voordelen van de Duchesse
Volgens Jorrit heeft de Duchesse een aantal voordelen ten opzichte van de huidige dominante rassen op de markt. “Ten eerste is de Duchesse een sterk ras en minder gevoelig voor meeldauw en, tot dusver, geen gevoeligheid voor phytopthora cactorum, twee veel voorkomende ziektes die vooral de Malling Centenery treft. Een ander groot voordeel is dat Duchesse een stuk vroeger is. Als we kijken naar de Elsanta, geeft de Duchesse meer gelijkaardige vruchten terwijl dat bij de Elsanta nog wel eens of te kleine aardbeien kunnen zijn of misvormde vruchten. Juist die uitstraling, kleur en ook houdbaarheid zijn belangrijk in de handel van fruit. De Duchesse komt daarin tegemoet.”

Voor meer informatie:
Jorrit de Vries
Planasa Holland BV
Mob: +31 (0)6 384 183 22
jdevries@planasa.com
planasa@planasa.com
www.planasa.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven