Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Atrium Agri zet stappen: "Uniek in onze sector"

Tholen - Vorig jaar december werd de glastuinbouwsector met de naam Atrium Agri geconfronteerd. De Bom Group kwam aan boord bij Atrium Agri. Dat was voor het eerst dat het samenwerkingsverband tussen de ondernemers achter Havecon, VB en PB tec naar buiten trad. Onlangs deed men dat opnieuw en sloot VEK Adviesgroep zich aan. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter Atrium Agri?

Henk Verbakel, Willem Nat, Edward Verbakel, Pascal van Oers en Koen Brabander tijdens het tekenmoment, waarna VEK Adviesgroep aansloot.

Samenwerken dankzij de teler
Havecon, VB en PB tec werken al geruime tijd samen. "En op meer niveaus in onze organisaties dan wij zelf soms doorhebben", vertelt Edward Verbakel van VB, die samen met Henk Verbakel van Havecon en Koen Brabander van PB tec de Atrium Agri groep vormt. "Dat komt van oudsher door de Nederlandse teler, die ons in projecten samenbrengt. Zo hebben werkvoorbereiders en uitvoerders in het veld ook al diverse lijntjes met elkaar lopen. Een mooi voorbeeld is onze gezamenlijke klant Royal Pride Holland, waar Frank van Kleef ons wees op de voordelen van intensiever samenwerken.“

Eigen identiteit behouden
De groep zag in de branche verschillende andere samenwerkingsverbanden ontstaan. "Het idee erachter was altijd goed, sympathiek en aantrekkelijk maar door de vele verschillende belangen van de deelnemers, te vrijblijvend", legt Edward het standpunt van de groep uit. "Het eigenbelang prevaleerde boven het belang van de groep."

Kritiek is prima, maar hoe zou het dan wel moeten? Daarover bogen de mannen zich. "Toen is bij ons het idee ontstaan om een samenwerkingsverband op te zetten waarbij de belangen van de groep gelijk aan de belangen van de leden zijn. Nu heb je met Havecon, VB en PB al een stevige groep, maar we zagen de noodzaak om dit breder te trekken, zodat de leden en haar klantenkring nog meer kunnen profiteren van de schaalgrootte."

In het voorjaar van 2019 deed zich een mogelijkheid voor. "Bom Group was zich aan het beraden over de aandelen- en eigenarenstructuur", vervolgt Edward. “Het managementteam wilde een deel van de aandeelhouders uit kopen, maar het bedrijf wilde wel haar identiteit en bedrijfsvoering in eigen hand houden. Dat sloot zo naadloos aan bij wat wij voor ogen hadden, dat we direct besloten het initiatief te formaliseren in de Atrium Agri groep.” In het najaar van 2019 werd de naam Atrium Agri bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

“De eigen identiteit behouden is een cruciaal punt voor de samenwerkende partijen in Atrium Agri", vult Koen Brabander aan. "Ze zijn op zichzelf financieel sterk en winstgevend. Ze hebben hun reputatie in de jaren opgebouwd en zijn al een ‘proven winner’ in hun vakgebied. Het idee van onze groep is bedrijven uit onze sector te laten kruisbestuiven en samenwerken, elkaars sterke punten benutten, waardoor we uiteindelijk efficiënter gaan werken. Daar gaan onze klanten van meeprofiteren."

Samenwerking nu al zichtbaar
Een mooi voorbeeld vindt Edward het glastuinbouwproject Pure Harvest in het Midden-Oosten. "Bom Group heeft er alles aan gedaan om dit aansprekende project turnkey te kunnen realiseren met een planning die zeer uitdagend genoemd kan worden. Alleen door de samenwerking en het bijspringen van de groep hebben wij nu een project dat volgens planning van de klant kan worden gebouwd. Zowel PB, VB als Havecon hebben capaciteit beschikbaar gesteld om – in een regio waar wij nog niet heel actief zijn – een belangrijke teler én Atrium Agri lid te helpen. Alleen maar winnaars dus!”


Een 3D-impressie van het project Pure Harvest

Zelfstandig opereren 
De buitenwereld merkt misschien nog weinig van de samenwerking. Toch is die er wel degelijk, zoals uit bovenstaand voorbeeld blijkt en nog enkele voorbeelden die Edward geeft. "Denk ook aan onderling kennis delen, het gezamenlijk inkopen van onderdelen en R&D samen oppakken om zo sneller grotere stappen met nieuwe ontwikkelingen te kunnen maken. Uiteraard combineren we ook overhead zaken en controleren we elkaars systemen. Allemaal relatief kleine dingen die bij elkaar zeker helpen om samen sterker te staan."

Atrium vindt het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat alle schakels zelfstandig opereren. “We doen niet aan verplichte winkelnering, de markt bepaalt. Alle leden van Atrium Agri zullen dus blijven samenwerken met partijen buiten Atrium, om de wensen van hun klanten op de best mogelijke manier te kunnen invullen.”     

Begrip van volatiliteit sector
Doelstelling is de groep uit te breiden, zoals nu dus recent ook met VEK Adviesgroep is gebeurd. Henk Verbakel: "Nog sterker worden is zeker ons plan, al hoeft dat niet altijd een overname te zijn. We kijken naar horizontale en verticale manieren om oplossingen aan ons totaalpakket toe te voegen."

Uiteraard komt er ook een financieel aspect bij kijken. Daarbij meent Atrium een voordeel te hebben t.o.v. consortia met minder tuinbouwachtergrond. "Wij begrijpen, juist nu ook in de coronacrisis, de volatiliteit die de glastuinbouwsector kenmerkt en worden daar niet zo snel nerveus van. Wij kunnen makkelijker meedenken, maar, nogmaals, zonder heel sturend te willen optreden, ondanks een financiële participatie", aldus Henk.

Wel groeien, maar niet té groot worden
In 2019 en 2020 is nu een nieuwe groeistap gezet, maar Atrium waakt ervoor dat het niet zelf een heel groot en log wordt. "Dan zijn we ons doel voorbijgestreefd", meent Henk. "Onze groep moet groot genoeg zijn om met slagkracht te kunnen meedoen in deze dynamische sector, maar het individuele belang van de samenwerkingspartners moet in stand blijven. Verdere uitbreiding sluiten we zeker niet uit. Voorlopig zien wij voldoende uitdagingen." Edward besluit: "In de sector gaat men zeker nog van ons horen!"