Schaarse Nieuw-Zeelandse tomaten kosten € 7,50 per kilo

Tomaten zijn bijna $4 (2,26 euro) per kilo duurder dan normaal, meldt overheidsorganisatie Statistics New Zealand. De tomaatprijzen stegen dit jaar tot september met 44%. Vorige maand bedroeg de gemiddelde gewogen prijs voor tomaten zelfs $13.26 (7,50 euro) per kilo.

De opmerkelijke prijsstijging is grotendeels het gevolg van de lockdown in april, toen de bedrijfsrestricties ervoor zorgden dat veel telers het planten of herplanten van kleinere gewassen verminderden.

Nicola Growden van Stats NZ: "We zien nu een tekort aan tomaten op de markt, drie of vier maanden nadat de aanplantingen werden verminderd, wat heeft geleid tot de hogere prijzen. De huidige prijs van een kilo tomaten is $3,98 (2,25 euro) duurder dan het vijfjarige gemiddelde voor de maand september."

Terwijl de tomatenprijzen omhoog schoten, stortte de prijs van courgette terug van een recordgemiddelde van $29,60 (16,73 euro) per kilo in juli tot $12,36 (6,98 euro) in september. De groenten werden eerder dit jaar voor bijna $40 (22,61 euro) per kilo te koop aangeboden in een Wellington-supermarkt.

Volgens een artikel op stuff.co.nz ontstond de prijspiek nadat de invoer van enkele verse groentensoorten uit de Australische staat Queensland werd verboden vanwege een virus.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven