Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Alle plagen kun je biologisch bestrijden”

Komkommerkwekerij van der Ploeg uit Nootdorp wil de plagen in het gewas zo veel mogelijk biologisch bestrijden. Dave van der Ploeg, die nu een jaar verantwoordelijk is voor de teelt, werkt op dat gebied nauw samen met Aline Struijk, productspecialist gewasbescherming bij Benfried b.v.


 
Luis bestrijden
Dit jaar heeft de komkommerkweker voor het eerst ingezet op een biologische luisbestrijding. Dave: “In de 2e teelt zagen we na een week wat luis opkomen. We zijn toen direct gestart met het uitzetten van Aphidoletes en Aphidius Colemani.”

In overleg met Aline werd er gekozen voor een nieuwe manier van uitzetten van de Aphidoletes. Aline: “Normaal wordt de Aphidoletes over het blad gestrooid, maar daardoor kunnen de poppen snel uitdrogen. Voor een maximaal resultaat moeten de poppen op een vochtig blijvende ondergrond worden uitgezet.”

Dave is toen creatief geweest en heeft van tomatenkratjes Aphidoletes stations gemaakt die in de kas onder de teeltgoot werden gezet. De kratjes werden gevuld met een laagje grond waar de poppen vervolgens op werden uitgezet.

Dave: “Een simpele oplossing, maar zo effectief. In combinatie met de Colemani hebben we heel het jaar de luis onder controle gehad. Chemisch ingrijpen is op één hoekje na niet nodig geweest. Luisbestrijding is niet eenvoudig en zeker nu Plenum is weggevallen, ben ik blij dat deze biologische aanpak erg goed werkt."

Trips bestrijden
Ook de trips wordt al jaren met succes biologisch bestreden door de kweker uit Nootdorp. De laatste drie jaar wordt er een combinatie van Cucumeris en Montdorensis ingezet, waardoor de tripsdruk goed onder controle is. Dave: “We hangen preventief zakjes in de planten om zo de plagen voor te zijn. Deze combinatie werkt goed en is ook nog eens goedkoop.”

Door de combinatie met Montdorensis is de overtuiging van Benfried dat de spintdruk ook minder hoog is. Aline: “Montdorensis eet namelijk ook de eitjes van de spintmijt en samen met het uitzetten van Phytoseiulus, zorgt dit ervoor dat spintdruk ook laag blijft.”

Regelmatig resultaten bespreken
Dave benadrukt dat naast schoon eindigen van de teelt, scouten en direct ingrijpen belangrijk is. Hij is daarom blij met de samenwerking die hij met Aline heeft.

“Samen maken we een planning voor de biologische bestrijding en komt Aline 1 keer per 2-3 weken langs om de resultaten te bespreken. Daarnaast is de kwaliteit van de biologische bestrijders goed en ben ik blij dat er in de onzekere tijd tijdens de eerste coronagolf, gewoon gegarandeerd geleverd kon worden.” sluit Dave af.
 

Voor meer informatie: 
Benfried
info@benfried.com
www.benfried.com

Publicatiedatum: