World Horti Center organiseert webinar over brexit

Experts praten over de gevolgen voor de tuinbouw op donderdag 29 oktober van 15:00 – 17:00 uur

Brexit is per 31 december een feit en heeft grote gevolgen voor de productie en handel van versproducten naar het Verenigd Koninkrijk. Brexit leidt tot nieuwe grenzen en hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles. Dit brengt een grote druk op de markt en de economische consequenties zijn groot. In een webinar op 29 oktober van 15-17 uur geven experts van verschillende tuinbouworganisaties inzicht in waar de sector staat en waar de sector zich nog op moeten voorbereiden.

Suse van Kleef maakt als moderator van dit webinar met veel expertise en flair, samen met de experts, inzichtelijk wat de huidige situatie betekent voor de Nederlandse tuinbouw. Sinds 2016 is zij correspondent Verenigd Koninkrijk voor onder andere de NOS en het Algemeen Dagblad. De focus van haar werk ligt de afgelopen jaren uiteraard op brexit en de gevolgen daarvan voor Nederland.

Experts aan het woord
Nigel Jenney van Fresh Produce Consortium, de belangenorganisatie in het Verenigd Koninkrijk geeft zijn visie op de ontwikkeling van de markt van versproducten. Hoe kijken de Britse handelspartners aan tegen brexit?

Royal FloraHolland heeft een impact analyse uitgevoerd waaruit blijkt dat de duurdere Nederlandse sierteeltproducten grote gevolgen hebben voor de markt en voor onze concurrentiepositie in het Verenigd Koninkrijk. Eline van den Berg van Royal FloraHolland vertelt daarover.

Stefan Koopman van Rabobank vertelt over de waarde van de Britse pond en of deze kan herstellen of dat het huidige zwakke niveau een blijvertje is. Tevens geeft hij inzicht in de macro-economische effecten van brexit.

Gert Mulder is brexit-coördinator van GroentenFruit Huis en voorziet grote logistieke problemen van groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk. Hij zal verschillende oplossingen en scenario’s voorleggen.

Winand Quaedvlieg, namens VNO-NCW als permanent gedelegeerde in Brussel, schetst het politieke beeld van brexit. Zonder wetten en regels weet niemand meer waar hij aan toe is en is er geen vrij verkeer van goederen meer. ‘Een ramp voor de handel en we moeten ons dus voorbereiden op stevige externe en interne uitdagingen’, aldus Quaedvlieg.

Deelnemen
World Horti Center organiseert het webinar voor alle telers, handelsbedrijven en toeleveranciers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk maar ook voor geïnteresseerden die willen weten wat de economische consequenties zijn voor versproducten in andere Europese landen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname; inschrijven is mogelijk via de website van World Horti Center.

https://www.worldhorticenter.nl/nl/event/webinar-brexit