Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Investeerders haken af in Russische glastuinbouw, telers zelf op overnamepad

De grote Russiche teler Eco-kultura is weer aan het groeien. Toch valt dat in de huidige glastuinbouwmarkt in Rusland meer op dan voorheen, omdat investeerders zijn afgehaakt omdat de overheid gestopt is met stimuleren van nieuwe projecten. De grote telers staan echter niet stil en zijn zelf op groei- en overnamepad gegaan, analyseert dp.ru

Bouwgolf
De afgelopen vijf jaar is de glastuinbouw flink veranderd. Tot dit jaar werden er volop nieuwe kassen gebouwd. De Russische overheid legde sancties op voor geïmporteerde fruit en groenten, wat ervoor zorgde dat er meer interesse kwam vanuit investeerders in de tuinbouwsector.

Volgens algemeen directeur van onderzoeksbedrijf Technologii Rosta, Tamara Reshetnikova, zakte de markt in 2014 in elkaar omdat er niet genoeg vollegrondsproducten waren. Voor het embargo werd 95% van de fruit en groenten op de lokale markt ge├»mporteerd. 

In 2014 kondigde de overheid de importvervangingsstrategie aan. Veel investeerders besloten daarop om kassenbouwprojecten te ondersteunen en de overheid ontwikkelde een aantal steunmaatregelen: van preferente leningen tot gedeeltelijke compensaties voor constructie-uitgaven. Volgens Reshetnikova zorgde dit voor een snelle groei van de tuinbouwsector, waardoor er tegemoet kon worden gekomen aan de marktvraag naar komkommers.

"Voor tomaten is het veel ingewikkelder. In veel kassen teelt men komkommers vanwege de hoge productiviteit. Eco-kultura heeft precies op tijd een niche gevonden in de tomatenkasteelt," merkt de expert op. 

De golf is voorbij
Voor een kas zijn aanzienlijke investeringen nodig en de ROI op deze projecten beslaat 8-10 jaar. Momenteel is de trend in het bouwen van enorm grote kascomplexen weer voorbij, omdat er nog maar weinig investeerders zijn die een nieuwe constructie willen ondersteunen zonder hulp van de overheid, volgens de president van de National Union of Fruit and Vegetable Producers, Mikhail Glushkov. 

Hij zegt dat er dit jaar veel minder wordt gebouwd, niet alleen door verlate leveringen van materialen, maar ook door de devaluatie van de roebel en de dalende groothandelsprijzen voor kasgroenten.

Daarom zou Eco-kultura volgens Glushkov de bouw van de tweede fase niet eens overwegen als het niet economisch rendabel zou zijn. "Ze begrijpen de huidige situatie en de vraag in de regio Leningrad: welke gewassen ze moeten telen en welke mogelijkheden er zijn voor distributie. Omdat ze de bouw van zo'n groot complex door laten gaan, moet dit volgens hun berekeningen winstgevend zijn," onderstreepte hij. 

Twee tegen een
Naast bovenstaande is er nog een nieuwe trend in de markt: samenwerkingen tussen bedrijven. GC Rost heeft bijvoorbeeld onlangs een overeenkomst gesloten met de groep Dolina Ovoschey, een grote producent van komkommers, tomaten, aubergines en groenten. Dolina Ovoschey heeft 195 hectare en GC Rost 193 hectare. Hun gecombineerde areaal is dus 388 hectare. Eco-kultura heeft al 233,26 hectare. 

Begin augustus heeft GK Rost een ander project overgenomen in de regio Volosovsky in Leningrad, met 23 hectare, van LLC Agrotechnologii. De investeringen in dit project bedragen 40,3 miljoen euro. Het bedrijf vormde een levensader voor Agrotechnologii, die het project zelf niet konden voltooien. Nu rijst de vraag hoe snel Rost zich kan aanpassen aan hun eigen diversificatie. 

Volgens de voorspellingen van Glushkov kan Rost nationaal leider worden in de kasteelt. De concurrentie tussen Eco-kultura en Rost is daarmee alleen voordelig voor de nationale markt. 

Bron: dp.ru

Publicatiedatum: