Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Actie tegen echte meeldauw: extra silicium en als het toch moet ingrijpen

Teler gaan nu echt merken dat de dagen korter worden nu de herfst en de winter eraan komen. De gevolgen daarvan zien telers en adviseurs in veel gewassen door een toenemende druk van echte meeldauw.

Echte meeldauw is een verzamelnaam voor een groep schimmels, zoals Sphaerotheca, Erisiphe en Leveillula. Deze schimmels zijn biotroof, wat inhoud dat ze op- en van levend organisch materiaal leven. De schimmels infecteren de plant door binnen te dringen via de huidmondjes.

Een infectie laat zich zien door witte pluisvorming aan de bovenkant van het blad, weet men bij HortiPro. "Bij sommige gewassen (paprika, appel en roos) zien we ook pluisvorming aan de onderkant van het blad en zelfs op de vrucht bij aardbeien."



Sturen
Teelttechnisch kunnen telers en adviseurs de druk van echte meeldauw enigszins sturen. "Zo kunnen we in sommige gevallen kiezen voor resistente rassen, zoals bijv. in komkommer. Ook kunnen we zorgen dat het gewas wat meer open staat waardoor het tussen de planten wat droger is. Daarnaast heeft een vitaal groeiend gewas minder last van echte meeldauw.

Een extra bemesting met een direct opneembaar Silicium heeft hier een positief effect. Het product Armurox, bestaat uit een direct opneembaar Silicium in combinatie met verschillende aminozuren. Armurox creëert een fysieke barrière onder de opperwaslaag en het activeert de inwendige afweermechanismen van de plant.

Curatief werkende bio-fungicide
Mocht er toch echte meeldauw druk ontstaan dan moeten hier chemisch of biologisch ingegrepen worden. HortiPro heeft als één van de weinigen een curatief werkende bio-fungicide met de naam AQ10®. Dit middel heeft als werkzame stof een positief werkende natuurlijk schimmel genaamd: Ampelomyces quisqualis. Deze positieve schimmel komt vrij voor in de natuur en is niet genetisch gemodificeerd.

De AQ10 schimmel pakt bij een echte meeldauw druk de meeldauw curatief aan door de meeldauw te penetreren en te parasiteren. De echte meeldauw wordt als het ware van binnen uit opgegeten. Dit zien ze bij HortiPro aan de grijze, afgestorven meeldauw draden na toepassingen met AQ10.

Toepassing
AQ10 mag in NL toegepast worden in de bedekte teelt van aardbei, komkommer, tomaat en paprika. Het mag gedurende 12 maanden 12 keer toegepast worden met een interval van 7 dagen en met een maximum dosering van 70 gram per ha.

HortiPro adviseert in blokken van minimaal 2 á 3 bespuitingen te werken. Een toevoeging van de uitvloeier/ hechter Helioterpen Film zorgt voor een goede verdeling in het gewas wat het effect verder zal verbeteren. Diverse proeven en demo’s hebben het afgelopen teeltseizoen een goed effect laten zien van Armurox en AQ10 en de combinatie van beide. 

Voor meer informatie:
Hortipro
www.hortipro.net
info@hortipro.com

Publicatiedatum: