LC Komkommer bezocht De Ruiter

"Komkommertelers in het zuiden krijgen vaker last van CGMMV"

De komkommersector gaat steeds meer samenwerken, vooral over thema’s die iedereen raken. Op dit moment is CGMMV trending topic. Mark Meijers, netwerkcoördinator van Glastuinbouw Nederland vertelt meer hierover.

“Het komkommerbontvirus is zeer hardnekkig en komt elk jaar weer terug, waarbij hoge temperaturen een rol lijken te spelen.” Dat zei Mark Meijers, netwerkcoördinator van Glastuinbouw Nederland, tijdens een bezoek dat hij met de landelijke commissie Komkommer in augustus bracht aan het De Ruiter Experience Center. 

Vanuit zijn coördinerende functie is Mark Meijers de ‘verbindingsofficier’ tussen themaspecialisten, onderzoekers, telers en zaadhuizen zoals De Ruiter. Vanuit die gedachte zocht hij de samenwerking met De Ruiter.

Dat leidde tot een bezoek van de komkommercommissie op 19 augustus aan het De Ruiter Experience Center. Een bezoek dat voor een belangrijk deel in het teken stond van de virusproblematiek. Enerzijds waren daar uiteraard de strakke richtlijnen vanwege het coronavirus, anderzijds is met name het komkommerbontvirus een probleem dat de telers nadrukkelijk bezighoudt.

Resistente rassen
“We zien dat telers in het zuiden vaker met CGMMV te maken krijgen, waarschijnlijk omdat de temperaturen daar een paar graden hoger zijn”, zegt Mark Meijers in reactie op het bezoek. “Natuurlijk zijn er allerlei hygiëneprotocollen, waarmee we het komkommerbontvirus te lijf gaan. Ondertussen wordt het pakket van toegestane middelen voor gewasbestrijding steeds smaller. In de markt kijken telers daarom steeds vaker naar (bontvirus)resistente rassen. Dat was dan ook een van de thema’s die tijdens de bijeenkomst aan de orde kwamen.”

In dat kader toont hij zich enthousiast over de presentatie van Belgin Cukadar, veredelaar komkommer bij De Ruiter, over hoe een nieuw komkommerras tot stand komt en hoe ontzettend veel tijd dat kost. “Een nieuwe komkommer vergt jaren van onderzoek en proeven, zo blijkt. Belgin is non stop bezig met het ontwikkelen van nieuwe rassen met een CGMMV-resistentie en meer kenmerken die de markt vraagt. Dat is fascinerend en leerzaam.”

Ketenprestatie
Mark erkent dat het belangrijk is om samen te werken in de keten, hetgeen tijdens het bezoek ook werd benadrukt in de presentatie van Math Crins van De Ruiter. Mark: “Een nieuwe komkommer lanceren is niet alleen een teamprestatie van alle afdelingen binnen De Ruiter, maar ook het resultaat van intensieve samenwerking met de telers. Denk daarbij aan proeven in verschillende regio’s en het delen van de resultaten daarvan.”

Nieuwe rassen 
Math Crins gaf de komkommertelers ook een interessante visie op de huidige komkommermarkt. “Hij liet ons exact zien waar de Nederlandse komkommers heen gaan en waar de grootste afzetmarkten zijn in Europa. Verder vertelde hij ons meer over twee nieuwe komkommerrassen die De Ruiter lanceert: DRCE9605* en DRCE9607*. Beide rassen hebben veel eigenschappen die aansluiten bij vragen uit de markt. Een veelbelovende ontwikkeling”, aldus de netwerkcoördinator.

*Deze zijn nog in proeffase en nog niet beschikbaar voor verkoop.

Coronaproof
Hoe groot de impact is van een hardnekkig virus is, werd ook duidelijk door de strikte coronamaatregelen die werden gehanteerd. “De ontvangst was desondanks allerhartelijkst. Daar zag accountmanager Brenda van Diejen, bij veel komkommertelers bekend, streng op toe. Zij ontving ons buiten voor een welkomstwoord en verdere instructies rondom corona. Dat maakte de bijeenkomst echter zeker niet minder interessant. Integendeel, het was in alle opzichten een vruchtbaar bezoek.”

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven