Jos van Paassen teelt laatste twee teelten Getty:

"Ras geeft mooie en diepgroene komkommers"

Jos van Paassen teelt al 36 jaar komkommers, nu op 1,8 hectare in Bleiswijk. Hij heeft een teeltstrategie die in de sector redelijk uitzonderlijk is: hij heeft elk jaar 4 komkommerteelten in een traditioneel systeem, waarbij hij tussenplant. Dit houdt in dat hij zijn rijen om en om plant. Dit jaar koos Jos in de derde en vierde teelt voor De Ruiters bontvirusresistente ras Getty.

Om en om in de paden
Jos legt uit: "De plantdatum van de huidige Getty-teelt is 8 augustus, waarmee ik door teel tot begin november. Door de paden om en om te planten, profiteren we maximaal van het beschikbare licht op het jonge én het oudere gewas. We planten dan wel dubbel zo dik: een mat van twee meter en vijf planten staat normaal op twee lijnen en bij ons dus op één. Bijkomend voordeel is dat wij zo letterlijk jaarrond telen; de kas is nooit leeg. We zijn nooit van de markt, we blijven door produceren, op een tijdelijk iets lager niveau."

Jos gaat verder: "Natuurlijk ben ik met dit systeem extra alert op ziektedruk en zorg dat de biologie goed op orde is. Maar dit systeem levert veel voordelen op voor het klimaat, zeker op warme dagen. De oudere planten leveren, met hun grote bladeren, meer koeling. De druk van Pythium is laag en de biologie doet hier goed zijn werk. Het blijft opletten in een non-stop teelt, maar de virusdruk is minimaal."

Geen komkommerbontvirus
"In de afgelopen jaren zagen we in de laatste teelt wat bontvirus. Dat was voor ons de reden om te kiezen voor Getty, in samenspraak met onze teeltadviseur. In de derde teelt is een bontvirusresistent ras niet strikt noodzakelijk, maar Getty kwam goed naar voren qua productie en kwaliteit. Deze regio is natuurlijk een concentratiegebied en dan is de keuze voor Getty wel zo veilig."

Jos vertelt: "Getty heeft inderdaad een goede resistentie tegen het komkommerbontvirus. Ik zie nu een enkele plant waarbij ik twijfel of die toch besmet is, maar dat moet ik verder onderzoeken. Maar verder is de hele kas schoon."

Perfecte vruchtlengte
Jos is erg tevreden over de productie van Getty: "De productie van Getty is vergelijkbaar met die van rassen die niet resistent zijn tegen CGMMV. Maar wat productie betreft heeft ons systeem van tussenplanting wel een nadeel: de komkommers op de stam blijven wat korter. We dunnen extra en nemen er een extra komkommer uit op de stam, dat heeft wel iets effect op de lengte. Op de ranken geeft Getty een perfecte vruchtlengte."

"De kwaliteit van de komkommers is ook uitstekend. Getty geeft mooie, diepgroene komkommers. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt tussen de 350 en 400 gram. Hoe zwaar we de komkommers plukken hangt een beetje van de prijs af."

Jos sluit af: "Wij telen met een etmaaltemperatuur van 21 graden, waarbij we in de nacht teruggaan naar 18 graden. Op donkere dagen teel ik niet te warm, op lichte dagen gaat de temperatuur wel wat omhoog. Getty is heel groeikrachtig, maar het gewas wordt niet té vol, zeker niet in onze korte teelten. We halen wel een blad van de stam eruit en de kopjes op de ranken als ze naar beneden hangen."

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven