Kwekerij Wouters heeft recent het nieuwe transplant systeem van Visser geïnstalleerd. 48 draadloze grijpers die op hoge snelheid werken geven het transplantproces bij de kwekerij een upgrade.  

De hoge flexibiliteit en het gebruiksvriendelijke design voorzien kwekers van een machine die aan bijna iedere wens van de retailer kan voldoen, weet Visser. In onderstaande vertelt Wouters, die op meer dan 40 hectare potplanten teelt, meer over de investering.

De nieuwe transplanter heeft een hoge snelheid door de draadloze grijpers, een hoge veelzijdigheid met tot wel 6 kleurencombinaties per pot en een grote flexibiliteit door het verwisselen van onderdelen zonder gereedschappen te gebruiken. "Dit maakt het de meest gebruiksvriendelijke hoge-capaciteit transplant productielijn ter wereld", aldus Visser.

In maar een paar seconden…
Door de nieuwste technologieën te gebruiken is de grijper van Visser toegerust met een grotere precisie, hogere snelheid, betere grijpkracht en een grotere duurzaamheid. Volgens Visser is deze nieuwe grijper een voorloper in de sector. Door Wireless+ technologie te gebruiken wordt Wouters niet beperkt door kabels of buisjes en kunnen de plantgrijpers in een kwestie van seconden verwisseld worden.

De Wireless+ grijpers kunnen onafhankelijk van elkaar op en neer bewegen, wat zorgt voor een goede flexibiliteit voor het poten van verschillende combinaties en het behalen van een hoge capaciteit. Omdat de apparatuur door de Wireless+ technologie minder bewegende onderdelen bevat, worden zo de onderhoudskosten teruggebracht.

De Pic-O-Mat GR-2700 maakt het verwerken van 41.000 planten per uur mogelijk. Ondanks deze grotere hoeveelheid laten de grijpers geen sporen achter op de planten. Deze zorgvuldigheid is een van de redenen waardoor kwekerij Wouters heeft gekozen voor Visser Horti Systems, geeft kweker Frido Wouters aan. 

Zes verschillende plantencombinaties in een pot      
De nieuwste transplanter gebruikt een innovatief multi-color systeem waarmee tot aan 6 verschillende planten met een hoge snelheid in een pot geplaatst kunnen worden. Met het Siemens touch screen is het mogelijk tot aan 100 kleurencombinaties aan planten op te slaan.

Dit maakt het mogelijk om met slechts één klik van product te wisselen. Met het nieuwe multi-color systeem geven de verschillend gekleurde lichtjes aan welke plant waar geplaatst moet worden, zodat het personeel precies weet waar de juiste dragers neergezet moeten worden. Dit zorgt ervoor dat de verschillende planten altijd op vaste posities in de pot worden geplaatst.

Gemakkelijke overgang naar de verschillende maten potten
Visser en Wouters hebben samen een naar eigen zeggen 'zeer efficiënte drager' voor de potten ontworpen. Omdat Wouters potmaten van 12 cm tot 27 cm hanteert, zijn er speciale dragers en ontstapelaars voor de potten ontwikkeld om zo een gemakkelijke overgang naar verschillende maten potten en verschillende soorten planten te garanderen.

"Veel moderne machines hebben nog steeds micro-aanpassingen nodig om de verschillende maten potten te verwisselen, maar dat is met de komst van deze transplanter niet langer nodig", aldus Visser. "Omdat de verschillende dragers allemaal dezelfde breedte hebben, hoeven er geen aanpassingen aan de machines te worden gedaan. De machine kan direct op hoge snelheid aan de slag zodra de ontstapelaars en pot dragers zijn verwisseld."

De complete productielijn bestaat uit een pot de-stacker, Versa Filler, drilling unit, Pic-O-Mat GR2700 Transplanter en een automatische trolley lader. Bekijk de video hieronder waarin Frido Wouters meer vertelt over de transplant productielijn.Voor meer informatie:
Visser Horti Systems
info@visser.eu
https://viscongroup.eu/plant-technology/