Voortaan ook afschakelplicht bij aansluiting op hoogspanningsnet TenneT

Bedrijven met een aansluiting op het landelijke hoogspanningsnet van TenneT zijn verplicht bij te dragen aan het voorkomen van een Europese black-out bij een frequentiedaling. Dat is het gevolg van een recent codewijzigingsbesluit door de ACM.  

Ter voorkoming van een domino-effect dat leidt tot een black-out van het Europese net bij een noodtoestand op het elektriciteitsnet, is elke systeembeheerder verplicht in 6 tranches van 7,5 procent van zijn totale belasting af te schakelen; 45 procent minder belasting in totaal. Voor de landelijk netbeheerder TenneT is deze afschakelplicht nieuw. Voor regionale netbeheerders gold al een vergelijkbare plicht, weet de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). Het kenniscentrum legt de consequenties van de wijziging uit. 

Maatwerk mogelijk voor grootverbruikers
Bestaande aangeslotenen op het net van TenneT kunnen kiezen om ofwel door TenneT te worden afgeschakeld, ofwel om zelf (net als een netbeheerder) af te schakelen in tranches van 7,5 procent. Nieuwe aangeslotenen zijn verplicht zelf over een frequentierelais te beschikken wat hun verbruik automatisch in tranches van 7,5 procent afschakelt.

Bij de implementatie van deze afschakelplicht heeft de ACM voorzien in een mogelijkheid tot maatwerk bij aangeslotenen die over een frequentierelais beschikken, aangezien afschakeling van exact 7,5 procent lastig werkbaar is. Daartoe mag deze verplichting worden uitgewisseld met andere TenneT-aangeslotenen.

Daarnaast mogen bestaande TenneT-aangeslotenen, die niet kiezen voor een eigen frequentierelais en derhalve worden afgeschakeld als onderdeel van de afschakeltranches van TenneT, op vrijwillige basis aanbieden een significante portie van hun verbruik al bij een hogere frequentie (bijv. 49,2 Hertz) af te schakelen. In ruil daarvoor zullen zij zowel een financiële vergoeding ontvangen als worden ingedeeld in de latere afschakeltranches van TenneT, en pas worden afgeschakeld wanneer bijvoorbeeld 48,2 Hertz is bereikt.

Implementatie
Middels de twee ordeningsmethoden – uitwisseling van de afschakelplicht of een (financiële) prikkel tot vrijwillige bijdrage – kan de afschakelplicht worden ingevuld tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. Tevens wordt voorkomen dat TenneT bepaalt welke aangeslotenen wel of niet worden afgeschakeld. De ordeningsmethoden zijn tot stand gekomen na uitvoerig overleg tussen de netbeheerders en VEMW, waarbij de ACM ter toevoeging van deze methoden de codewijzigingsprocedure heeft opgerekt. De deadline voor implementatie van de LFDD is 18 december 2022.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven