“Een goed begin is het halve werk”

Tholen - Afgelopen woensdag hield Grodan een seminar over het opkweken van planten. Vooraf hadden ze stroopwafels gestuurd naar sommige (internationale) luisteraars, die werden dan ook uitgenodigd om niet alleen de kennis tot zich te nemen, maar ook de koekjes.

Na deze opening vertelde Marta Streminska van Wageningen University & Research over de microbiologie van telen op substraat, Edward Thoren en Jack Mooney van Roelands Plant hadden een video gemaakt van de kwekerij en vertelden daarin over het verschil tussen kweken op de betonvloer en op tafels, en Thomas Douma, internationale gewasadviseur bij Grodan, legde uit hoe de nieuwe NG2.0 technologie van de blokken, matten en pluggen.

Microbiologie
In de substraatcultuur zijn er voor- en nadelen vergeleken met het telen in grond. Een van de voordelen is dat substraten overal kunnen worden gebruikt, omdat je bijna alles kunt regelen, van water tot klimaat. Een ander groot voordeel is dat je de planten een start kunt geven zonder schadelijke ziekteverwekkers. Een paar nadelen van substraat zijn een kleine microbiële buffer, en ze zijn erg gevoelig voor de insleep van ziekteverwekkers via water.

In het begin is steenwol steriel. Door de planten en het water duurt dat echter niet lang. Maar, zoals Marta uitlegde, is de biodiversiteit rond de planten juist erg belangrijk. Je wil juist dat microben bij de planten komen, alleen de schadelijke liever niet. In de grond zit het hoogste aantal bacteriën, dus ook de meeste biodiversiteit. Dat is lastig na te maken in een substraat, maar: “Ook al zie je ze niet, de bacteriën en microben zijn er altijd.”

De ontwikkeling van planten wordt beïnvloed door drie belangrijke factoren, die Marta ‘the Good, the Bad and the Ugly’ noemt. The Good zijn de bacteriën en schimmels die de plantengroei helpen en daarnaast organische stof afbreken, helpen met het beschikbaar maken van nutriënten en de productie van auxine, en dan helpen ze ook nog met tolerantie tegen abiotische stress, zoals verzilting en droogte. The Bad zijn plantenziektes, denk bijvoorbeeld aan pythium, fusarium en wortelrot. Sommige kunnen zich zelfs door water voortbewegen en tasten dus snel meerdere planten aan. Om dit te voorkomen is het in substraatteelt erg belangrijk om te starten met ziektevrij uitgangsmateriaal, goede hygiënemaatregelen te nemen, het water te desinfecteren en de algemene resistentie van planten hoog te houden. The Ugly zijn menselijke ziektes, het is belangrijk dat het product geen drager is van ziekteverwekkers voor mensen.

Betonvloer versus tafels
Roelands Plant is een grote vermeerderaar in Ontario, Canada. Edward Thoren, hoofdkweker was aanwezig bij het seminar via video, maar aangezien de verbinding altijd wegvalt op de meest onhandige momenten, had hij samen met Jack Mooney een video gemaakt. Eerst zette het bedrijf de planten op betonvloeren, nu gebruiken ze drie verschillende irrigatiesystemen op tafels.


Edward Thoren

Edward en Jack vertelden over voor- en nadelen van het nieuwe systeem. Ze hadden gemerkt dat planten een gezonder wortelstelsel hadden op de tafels, dat de tafels meer afkoelen waardoor de planten meer generatieve groei hebben, en dat het schoner is. “Je kunt ziekteverwekkers vergelijken met wijn, gooi maar wat wijn op een betonnen vloer. Je zult moeten schrobben om het weg te krijgen. Van een stalen tafel wrijf je het zo af.”

Voor de medewerkers zijn de tafels zowel een voordeel als een nadeel. Met de tafels kunnen ze op hoogte werken, ze hoeven niet steeds te bukken en het is dus beter voor hun rug. Maar als de planten moeten worden verzonden, is het een stuk sneller om een grote hoeveelheid planten te pakken als ze op de beton staan, in plaats van op tafels.

Optimaal vermeerderen
De laatste spreker van het seminar was Thomas Douma, internationale gewasadviseur bij Grodan. Hij vertelde over het belang van optimale vermeerdering. Hij begon met wat achtergrond over de technologie in de substraten. In 2004 werd de Delta techniek geïntroduceerd. In 2007 begonnen ze met NG techniek, die een uniformere verdeling van water gaf, al was het nog niet optimaal. In 2016 introduceerden ze de NG2.0, die nu Plantop heet.

De NG2.0 techniek wordt gebruikt in de hele productreeks, van pluggen, tot blokken, tot matten. “Dit is een goede combinatie voor de hele productiecyclus.” Een paar belangrijke voordelen zijn de verdeling van water en de EC in de bovenste laag van het substraat, waardoor meer wortelontwikkeling plaatsvindt aan de bovenkant, en er dus meer gebruik wordt gemaakt van het hele substraat.

Voor een veredelaar is de stuurbaarheid van het substraat belangrijk, dus dat was een punt bij het ontwikkelen van deze techniek. “Een goed begin is het halve werk, de eerste verzadiging is het belangrijkst, verzeker jezelf ervan dat het blok genoeg weegt en genoeg water heeft opgenomen,” benadrukt Thomas.

Voor meer informatie:
Grodan
T +31 47 53 53 020
info@grodan.nl
www.grodan.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven