Waterdata combineren

Gisteren presenteerde het Hoogheemraadschap van Delfland op het digitaal gehouden eind evenement van het Interreg North West Europe project BE-GOOD het project SWWIM, dat staat voor Smart Waste Water Information Management. Hiervoor ontwikkelde Delfland samen met Hydrologic een dataplatform, waarin oorspronkelijke gegevens van gemeenten en Delfland met betrekking tot de waterketen en het watersysteem worden gecombineerd.

Digitale informatie speelt een steeds belangrijkere rol in de kenniseconomie en de onderliggende data worden steeds belangrijker. Ook het Hoogheemraadschap van Delfland én de gemeenten binnen het gebied, vergaren informatie over het inzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater.

Efficiënt delen van praktijkdata is lastig. Inzicht in de daadwerkelijke werking van de gehele waterketen ontbreekt, om tot effectief watermanagement te komen. Er is dus behoefte aan een goed functionerend digitaal ‘ecosysteem’. Delfland heeft zich daarom aangesloten bij het Interreg North West project BE-GOOD, een project waarbij het gaat om waarde te genereren uit data en duurzame informatiesystemen te stimuleren.

Meer inzicht in afvalwaterinfrastructuur
Door de gegevens vervolgens te verwerken en te analyseren, kunnen deze door de eindgebruiker op verschillende wijze worden ingezet. Zo ontstaat meer inzicht in de afvalwaterinfrastructuur en de mogelijke knelpunten. Ook geeft dit inzicht in de manier waarop de complexe systemen samen werken en hoe ze elkaar beïnvloeden.

Op deze manier wordt duidelijker welke aanpassingen kunnen worden gedaan om het systeem te verbeteren en mogelijk toekomstige schade te voorkomen.

Als je weet waar de knelpunten zitten kun je investeringen goed onderbouwen, de knelpunten aanpakken én kun je het stelsel optimaal benutten, zo is de gedachte.

Interreg North West Europe project BE-GOOD
Naast Delfland en Rijkswaterstaat in Nederland, hebben ook partijen uit België, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Ierland zich aan dit project verbonden. Alle partijen hebben eigen uitdagingen ingebracht, bijvoorbeeld om reizen in het OV te optimaliseren, informatie te krijgen om natuurontwikkeling in de stad of het gebruik van een zo schoon mogelijke route door stedelijk gebied.

Doel van dit project is om overheidsinformatie (Public Sector Information of PSI) te (her)gebruiken en te valoriseren door innovatieve, door data gedreven diensten te ontwikkelen op het gebied van infrastructuur en milieu. BE-GOOD zal uiteindelijk een aantal operationele prototypen van nieuwe commerciële PSI-gebaseerde diensten moeten opleveren.

Voor meer informatie over de challenge SWWIM kijk op hhdelfland.nl/begood of op www.nweurope.eu/begood
of bekijk de onderstaande animatie.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven