Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Doelman

Slecht jaar voor courgetteteler

Tholen - 2020 is een jaar op snel te vergeten voor courgetteteler Bert Doelman. Terwijl in het voorjaar de coronacrisis en gesloten horeca de prijs van gele courgette drukte, is er nu sprake van een overaanbod op de markt. Groen loopt wel redelijk.

“Een teler in de buurt heeft dit jaar de tomatenteelt ingeruild voor de teelt van gele courgette. Hierdoor is er ineens drie hectare bijgekomen op de markt. Dat merk je gelijk in de prijs”, zegt Bert Doelman uit De Lier. Hij schat het Nederlandse kasareaal op 12 hectare zonder de extra 3 hectare.

Bert Doelman

Doelman stelt dat de kleine markt van gele courgettes erg volatiel is. “De geringste verandering in aanbod en vraag weegt sterk door op de prijs. Voor de hittegolf in augustus kreeg ik tachtig cent per stuk en tijdens de hittegolf, toen er meer aanbod was, zakte de prijs tot 10 cent.” Inmiddels doet de gele horecagroente zo’n veertig cent.

Meer geel in het najaar
Eind juni is het moment dat de tuinder zijn teeltplan voor het najaar bepaalt als hij plantgoed bij de kweker besteld. Deze planten gaan dan half juli op de substraatmat. Terwijl de groene en gele groente in het voorjaar netjes verdeeld zijn en ieder één hectare bestrijken, kiest hij voor het najaar voor 1,5 hectare geel en 0,5 hectare groen. “Bij geel heb je minder concurrentie van Spanje en de vollegrondsteelt”, verklaart Doelman, die het areaal buitenteelt van groene courget in Nederland en België op 400-500 hectare schat.

Dit jaar is de gebruikelijke prijsdaling van groene courgettes in het najaar vooralsnog uitgebleven. Doordat de Spaanse kascourgette verlaat is, is het aanbod lager dan normaal. “Tijdens de hittegolf was de prijs van de groene slecht, nu is hij al een aantal weken redelijk”, zegt Doelman. De prijs schommelt rond de dertig cent.

Hittegolf treft vooral groen
Tegenover de redelijke prijs staat een slechte opbrengst door de hittegolf medio augustus waarvan nu de gevolgen pas weggeëbd zijn. “Vooral de groene courgette heeft last van de hitte waardoor we vier weken weinig geoogst hebben”, zegt Doelman. Ondanks de redelijke prijzen, geraakt hij hiermee nipt uit de kosten.

De beste opbrengsten worden normaal in het voorjaar genoteerd. "Maar door corona, het sluiten van de horeca en het wegvallen van de export was de prijs van gele courgettes dit jaar erg slecht", vertelt de teler. Hij typeert 2020 als een “slecht jaar om snel te vergeten”, terwijl vorig jaar wel goed uitpakte.

Doelman, die via de veiling ZON verkoopt, maar rechtstreeks levert aan voornamelijk handelaren in het Westland, heeft de productie van geel gestaag uitgebreid. “Ik ben twintig jaar geleden begonnen met 0,2 hectare gele courgette en ben met de markt meegegroeid tot 1,5 hectare nu.”

Corona en ook het plotseling over extra aanbod zet Doelman niet aan het twijfelen. “Gaat de horeca weer dicht of niet? Niemand kan de toekomst voorspellen. En omdat iemand plotseling drie hectare extra gele courgette zet, ga ik mijn planning ook niet aanpassen.” De najaarsteelt van courgette loopt tot midden november, waarna eind januari de nieuwe teeltperiode begint.

Bert Doelman
Firma BA Doelman De Lier
Hoefweg 6
2678KJ De Lier