"We oogsten niet alles meer op hetzelfde moment"

Jan van Genderen plukt de vruchten van een nieuwe strategie

Hij begon 2020 niet met een specifiek doel. “Gewoon weer het best mogelijke resultaat behalen met ons team.” Aardbeienteler Jan van Genderen is meer geïnteresseerd in de lange termijn. “Je moet een visie hebben als ondernemer." Die visie doet Jan uit de doeken voor Ludvig Svensson. Jan was pas 17 jaar jong toen hij Royal Berry startte. Inmiddels is hij bijna 20 jaar teler. Al noemt hij zichzelf tegenwoordig liever ondernemer. “Ik ben begonnen als kweker, maar door de groei van mijn bedrijf, denk ik nu veel meer vanuit de onderneming. De teelt wordt gedaan door teeltspecialisten. Ik focus mij op de algemene aansturing en organisatie.”

En daar heeft Jan veel plezier in. “Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt. Ik ben graag bezig met nieuwe ontwikkelingen en mensen.”

Groei door schaalvergroting
Het ondernemerschap staat Jan goed, met een succesvolle aardbeienkwekerij van ruim 40 hectare groot: 17 hectare buiten en 24 hectare binnen. De schaalvergroting in de glastuinbouw stimuleerde Jan om te groeien. “Je kunt de ontwikkeling van de aardbeienteelt vergelijken met tomaten en paprika’s: grote bedrijven zijn afgelopen jaar hard gegroeid, dan is er een grote groep middenmoters en de kleintjes zijn overgenomen of afgevallen.” Jan heeft zijn bedrijf uitgebreid door nieuwbouw en overname.

Alert op gevolgen coronacrisis
Afgelopen maart was even schrikken, toen de coronacrisis uitbrak. “Een spannend moment. Voor ons vooral wat betreft personeel en arbeid. Hoe krijgen we mensen hier? Durven ze überhaupt nog wel te komen? Hoe gaan we met die angst om? Gelukkig is de impact tot op heden meegevallen.”

Jan heeft niet zozeer iets geleerd uit de coronaperiode. Hij was vooral blij met zijn huidige strategie om meer te spreiden. Zo verlengt hij zijn seizoen en heeft hij niet meer zo’n torenhoge piek aan arbeid. “We oogsten niet alles meer op hetzelfde moment, maar spreiden meer door met meerdere rassen te werken en te spreiden in plantmomenten.”

Als ondernemer is Jan nog steeds alert voor de gevolgen van de coronacrisis op de markt. Met zijn afzet is hij vooral afhankelijk van de retail in Europa. “Ja, het is nog steeds spannend. Er hoeft niet zo heel veel te gebeuren en de situatie is weer compleet anders.”

“We zijn concurrenten, maar ook collega’s”
Toch laat Jan zich niet snel van de wijs brengen. Als ondernemer met een visie, kijkt hij liever naar de lange termijn. Zijn strategie? “Vanuit de klant denken en niet productgericht. We produceren wat de klant vraagt.”

Ook besteedt hij veel aandacht aan zijn organisatie. “Het leuke aan een groeiend bedrijf, is dat we continu behoefte hebben aan nieuw talent.”

Het lukt hem aardig om de juiste mensen te vinden, maar hij zou wensen dat dit soepeler gaat. Vooral de posities voor hoger opgeleiden zijn moeilijk in te vullen. “Mensen rollen vaak bij toeval in de glastuinbouwsector, weinig mensen kiezen er zelf écht voor, terwijl er juist zo veel kansen liggen in deze sector.”

Een bekend probleem in de glastuinbouw, waar ook zijn collega’s tegenaan lopen, zo weet Jan te vertellen. “We hebben goed contact met elkaar. We zijn elkaars concurrenten, maar ook collega’s. Dat is één van de mooie dingen van de tuinbouwsector.”

Verduurzaming
Duurzaamheid is een hot topic in de glastuinbouw, een sector waar veel energie in omgaat. Duurzaamheid heeft ook Jan zijn aandacht. “De makkelijkste verduurzaming is natuurlijk verbruik verminderen, met Het Nieuwe Telen, goede LUXOUS klimaatschermen, etc. In de 20 jaar dat ik teler ben, is mijn verbruik flink gedaald. Daarnaast probeer ik de productie te verhogen, dus om met hetzelfde licht meer te produceren.”

Op dit moment stookt Jan nog met een ketel, maar daar komt verandering in. “Op onze grootste locatie bouwen we op dit moment een WKK en op onze kleinere locatie zoeken we aansluiting bij een warmtenet op biomassa.”

De verduurzaming van zijn bedrijf sluit naadloos aan bij zijn langetermijndenken en klantgerichtheid, want ook de consument stelt steeds hogere eisen aan glastuinbouwteelt. “Al die facetten maakt ondernemen zo leuk. Je bent nooit met één ding bezig, altijd met meerdere.”

Bron: Ludvig Svensson

Voor meer informatie:
Royal Berry
info@royalberry.eu
www.royalberry.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven