Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Rombouts (Agridesk) wijst op onafhankelijkheid

"QS-coördinatie loopt in Nederland vaak via handelspartij"

Het Duitse Qualität und Sicherheit (QS) krijgt gaandeweg meer deelnemers in de Nederlandse tuinbouw. Verschillende Duitse grote retailers vragen naar het QS-certificaat. Begin dit jaar deden er 14.100 telers mee aan QS, waarvan er bijna 9.000 uit Duitsland zelf afkomstig zijn. Uit de groep niet-Duitse bedrijven waren er zo'n 1.600 afkomstig uit Nederland en 1.900 uit België.

Een teler die gecertificeerd is voor GlobalGAP kan eenvoudig deelnemen aan QS, met maar een kleine extra inspanning. René Rombouts, eigenaar van de onafhankelijke QS-coördinator Agridesk: "QS erkent het GlobalGAP-certificaat en daarom hoef je je niet extra te laten auditen, je hoeft hoogstens een residumonster extra te laten nemen. Voor deze bedrijven is deelname vooral een administratieve stap. Voor handelspartijen werkt het wat anders, die moeten wel een audit ondergaan. Als je het QS-logo wilt gaan voeren op de eindverpakking, dan nemen de eisen voor telers en handelaren toe."

QS maakte het enkele jaren geleden mogelijk om groepen telers te registreren, iets waar het eerder geen heil in zag, omdat bij GlobalGAP-certificering van groepen niet alle telers geïnspecteerd worden, iets wat QS belangrijk vond. Rombouts: "Intussen is dat aangepast en heb ik meerdere Spaanse groepen in QS geregistreerd."

QS verlangt dat de registratie in hun database verloopt via een zogenaamde Bündler of Coördinator. In Nederland zijn er meerdere coördinatoren, maar dat zijn opvallend vaak handelspartijen. "Voor een teler is het niet altijd logisch om naar zo'n coördinator te stappen, dan ligt een onafhankelijke partij als Agridesk meer voor de hand, zo vertelde een importeur onlangs," zegt Rombouts. "Daarnaast moet je elk jaar een audit ondergaan en daar hebben ze er al genoeg van." 

In België nemen veel bedrijven deel aan QS, omdat dat via Vegaplan wordt gefaciliteerd. "Niettemin heb ik toch al meerder Belgische klanten, ook die bij Vegaplan zijn aangesloten, omdat het efficiënt voor hen werkt op die manier."

Voor meer informatie:
René Rombouts
Agridesk
06-49086552
rombouts@agridesk.com 
www.agridesk.com 

Publicatiedatum: