In twaalf dagen rechtstreeks van Mexico naar Nederland

Het eerste gespecialiseerde schip voor het transport van versproducten van de Mexicaanse havenstad Veracruz naar Rotterdam zal vanaf de tweede week van september in 12 dagen rechtstreeks naar Nederland varen, waardoor de totale transittijd met zo'n 10 tot 15 dagen wordt gereduceerd.

In samenwerking met Greensea, onderdeel van Seatrade, is United Producers of Mexico er samen met Mexicaanse exporteurs in geslaagd om dit tot stand te brengen en ook nog eens precies op tijd voor het exportseizoen van Mexicaanse avocado's naar de Europese markt.

Greensea is een ervaren vervoerder van versproducten. Greensea verzorgt alle operationele activiteiten. De vracht komt aan bij AgroMerchants in Rotterdam.

De nieuwe twaalfdaagse route betekent een doorbraak voor Mexicaanse exporteurs waardoor zij hun positie als speler op de fruitmarkt kunnen verstevigen. Tot nu toe vormde de lange transittijd de grootste belemmering voor Mexicaanse exporteurs om hun aanwezigheid op de Europese markt te vergroten. 

 

De drie obstakels die Mexicaanse exporteurs een goede toegang tot de Europese markt tot nu toe ontnamen, zijn nu uit de weg geruimd. Dit is te danken aan de grote inspanningen van exporteurs gedurende de afgelopen jaren met als doel hun Europese klanten nog beter van dienst te kunnen zijn: 

  • Certificering voor de EU-markt : De laatste jaren hebben veel exporteurs het GlobalGAP-certificaat verkregen, evenals sociale certificaten voor hun exportproducten.
  • Kwaliteitscontrole bij de bron: Control Union Mexico heeft een kwaliteitscontrole-programma opgezet in deelnemende pakstations voor de inspectie van fruit voorafgaand aan de export, evenals voor de inspectie van schepen in de haven van Veracruz.
  • Directe zeeverbinding: Het grootste obstakel voor Mexicaanse exporteurs is hiermee weggenomen. 

Gezien het feit dat het schip van Greensea een schip met een onderruim is, hadden sommige exporteurs aanvankelijk hun bedenkingen over het gepalletiseerde zeetransport. Na een aantal webinars en bijeenkomsten met experts van Greensea, Control Union, AgroMerchants de haven van Veracruz, de haven van Rotterdam en Wageningen University waren de exporteurs er toch van overtuigd dat dit een uitgelezen kans was om te starten met deze nieuwe zeeroute. 

Vanaf Rotterdam zijn er na aankomst transportverbindingen naar alle andere landen in Europa beschikbaar, waarbij het fruit binnen 24 uur kan worden verladen naar Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Duitsland en Scandinavië. 

UPM heeft twee logistieke partners in Mexico voor de interne logistiek die ruime ervaring hebben met het verladen van versproducten naar Europa: RH Shipping en SeaCargo.

In Nederland werkt UPM samen met VDH Logistics & Transport voor de logistiek en verwerking. 

Voor meer informatie: 
Lia Bijnsdorp
United Producers of Mexico
Email: lia.bijnsdorp@upmeurope.nl 
www.upmeurope.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven