Doorteelttips aardbei: zet planten uit vorige oogst mee om te leren

Vanaf eind juli is het moment van de doorteelt bij aardbeientelers weer aangebroken. De nieuwe plantjes komen uit de koeling en worden in de kas uitgezet. Reden voor Biobest om vijf tips te delen.

1. Leer uit het voorgaande jaar
Bekijk eerst even de gemiddelden van een jaar eerder en oordeel op basis van dat cijfermateriaal. Uit die informatie kan je behoorlijk wat conclusies trekken en als je daar op anticipeert, gaan dezelfde problemen niet opnieuw de kop opsteken of ben je er op zijn minst beter op voorbereid. Een van de vaak terugkerende plagen is een opstoot van spint bij warmer weer in september of oktober. Feltiella-System is een van de efficiëntste manieren om hier op te anticiperen.

2. Baseer je op een proefplanting
Zo’n 20 tot 25 planten met de vorige oogst mee uitzetten, leert je vaak al veel over hoe die nieuwe planten straks allemaal omgaan met de variabelen in de kas en op die manier ben je weer beter voorbereid. Een leuk weetje kan bijvoorbeeld zijn hoe snel de bloemen de kop opsteken. Dan heb je een goed zicht op hoe snel je hommels kan inzetten voor de bestuiving. Daarnaast kan je ook al afleiden of er een groot risico op ziekten en plagen is en op welke je kan anticiperen. Vaak spelen er zich bij de proefplanting al scenario’s af die later terugkeren en dan weet je dus al een beetje wat je kan verwachten.

3. Kies comfort voor je hommels
Hommels zijn vaak één van de motoren van de teelt. Door natuurlijke bestuiving brengen zij het hele proces op gang. In de zomermaanden kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Biobest heeft haar hommelnesten voorzien van voldoende ventilatie. De bovenkant kan open voor verluchting en ook langs de zijkant is er een opening voor de doorstroom van frisse lucht, een exclusief voordeel. Zo blijven de omstandigheden voor de hommels aangenaam, ook als de temperatuur oploopt. Als ze geen energie hoeven te stoppen in afkoeling, gaan ze vanzelf meer en langer uitvliegen en dus ook meer bestuiven.

4. Laat niets aan het toeval over bij het scouten
Het monitoren van de gewassen blijft cruciaal, ook wanneer alles naar wens lijkt te verlopen, is het goed om waakzaam te blijven. De gekende gele vangplaten hou je liefst op regelmatige tijdstippen in het oog. Hoe vroeger je een plaag op het spoor kan komen, hoe efficiënter je kan ingrijpen. Onze Crop-Scanner is ook een interessante toevoeging om plagen en ziektes vroeg te detecteren en te visualiseren op basis van regelmatige tellingen. Met de applicatie kunnen ze via hun smartphone of tablet hun scout data registreren en kan de Biobest-adviseur online meevolgen hoe de situatie is. Nog voor hij op bezoek gaat is hij mee op de hoogte. Terugblikken naar de data uit vorige jaren wordt hier mee nog makkelijker en gedetailleerder.

5. Vermijd terugkerende fouten
Evalueren en nog eens evalueren. Noteer alles en geef zoveel mogelijk informatie door aan je Biobest-adviseur. De foutjes die je dit jaar maakt, wil je volgend jaar zeker niet herhalen. Je persoonlijke adviseur helpt je er graag bij en ook hier kan de Crop-Scanner je administratie vereenvoudigen. Hoe meer informatie uit de kas je doorspeelt, des te beter kan onze adviseur je bijstaan om samen met jou een round up te maken van de voorbije teelt. De periode vlak voor de oogst wanneer de temperatuur in de kas wat afneemt is hiervoor ideaal. De rapportage kan als leidraad dienen voor de volgende doorteelt.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven