China omarmt de autonome kas

Tholen - De wereldwijde coronacrisis heeft reizen een stuk lastiger gemaakt - zowel binnen landsgrenzen als daarbuiten. Voor februari was reizen net zo normaal als een bezoek aan de supermarkt, maar op een gegeven moment was ook een bezoekje naar de supermarkt niet meer normaal.

Een crisis kan echter ook nieuwe kansen bieden. Dat zag Sven Paauwe van Delphy gebeuren bij de snelle ontwikkeling en implementatie van het systeem voor autonome kassen dat ze bieden, met onder meer het Delphy Dashboard.

Alle data op één plek
Delphy Dashboard is een platform waarbij autonoom telen wordt aangestuurd door middel van data-gedreven advies. "Bij het data-gedreven advies wordt door middel van sensoren, realtime data opgehaald", vertelt Sven. "In combinatie met historische data kan een accuraat advies worden gegeven van dag tot dag, van uur tot uur of zelfs iedere 5 minuten."

Met het Delphy Dashboard komt alle relevante data samen op 1 plaats. Data van sensoren, klimaatcomputer en handmatige invoer wordt overzichtelijk opgeslagen. "Met deze data kunnen dashboards gemaakt worden met daarin grafieken, staafdiagrammen en andere overzichten. De data kan handmatig of via een automatische koppeling (API) geëxporteerd worden."

Daarnaast biedt het platform mogelijkheden om te communiceren met collega’s en klanten over de data. "Het is mogelijk om berichten te plaatsen bij een specifieke meting en tijd, foto’s te uploaden en te reageren op de opmerkingen van andere gebruikers. Alle berichten worden getoond in een feed, daarnaast krijgt de gebruiker automatisch een melding als hij/zij genoemd wordt in een bericht."

Om het optimale kasklimaat te bepalen voor elk moment, toegespitst op verschillende klimaten, geografische ligging en type teelt, wordt de Climate Profiler gebruikt. De Climate Profiler berekent op 5 minuten niveau het gewenste klimaat, door historische data, weersvoorspellingen en actuele data te combineren.

"In combinatie met QMS Tomato," vertelt Sven, "waarin de teeltstrategie wordt bepaald en de climate controller, waarmee de setpoints voor in de klimaatcomputer worden berekend, is dit een belangrijk deel van de autonome aansturing van het glastuinbouwbedrijf."

Ontwikkelingen in China
Delphy is al langere tijd actief in China; ook heeft Delphy een Chinese vestiging. "Door de jaren heen hebben wij een goede positionering en naamsbekendheid gecreëerd", aldus Sven. "Verder is onze Chinese collega Eric in goed contact met investeerders en bedrijven."

Het mooiste van het werk in China vindt hij het verder ontwikkelen van de agrarische sector. "Wat in Nederland normaal oogt, kan in China het cruciale verschil zijn tussen een goede opbrengst of tegenvallende resultaten. De basis ligt voornamelijk bij de organisatie, daar worden grote stappen gemaakt. Het mooist vind ik de vooruitgang en ontwikkeling van een bedrijf."

Hoe gaat het dan verder met de ontwikkeling van zo'n bedrijf als Delphy erbij wordt gevraagd? "Wanneer we starten met een teeltondersteuningsproject in China, vraagt onze klant hoofdzakelijk om on-site support tijdens de eerste periode van een bepaald teeltseizoen. Tijdens dit teeltseizoen leidt Delphy het lokale personeel op om de kas te managen. Dat betekent dat de medewerkers worden getraind in irrigatie, klimaat, gewaskennis, IPM en een stukje agronomie."

Het uitbreken van de coronapandemie bracht de ontwikkeling en implementatie van autonome kassystemen in een stroomversnelling. "Dat ging sneller dan verwacht, want het was het beste alternatief om de activiteiten met data uit de praktijk te monitoren."

Van 2,5 naar 60 hectare
Delphy nam twee jaar achtereen deel aan de Autonomous Greenhouse Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research. Uit deze challenge haalden ze data, ervaring en kennis. "Na deze twee challenges hebben we genoeg vertrouwen om dit in China samen met een van onze klanten te implementeren," aldus Sven.

"Onze klant is een vooruitstrevende en gemotiveerde investeerder/teler die de komende vijf jaar wil uitbreiden van 2,5 naar 60 hectare. Momenteel bouwt de klant 7 hectare bij, dus dit jaar breidt hij uit van 2,5 naar 9,5 hectare. Als je zo snel uitbreidt en dat koppelt met een tekort aan medewerkers en 'groene vingers', biedt ons autonome kassysteem uitkomst."

Delphy monitort de kas en houdt nauw contact met de teler, maar het autonome systeem regelt zelf het klimaat en de irrigatie, op basis van praktijkdata en weersvooruitzichten. "Elke dag is anders, maar het systeem kijkt continu naar de optimale omstandigheden voor de tomatenplant. Vooral in een klimaat als waar deze kas staat, is zorgen voor een goed klimaat van groot belang, want in de winter kan het hier wel -30 worden, terwijl er in de zomer uitschieters zijn van 37 graden."

Daarbij wordt elke dag een samenvatting gemaakt van een managementrapport uit de kas, om te leren van bepaalde situaties en die te bespreken. "Zoals gezegd heeft de coronacrisis niet alleen maar een negatieve kant. Ik heb zelf gezien dat de ontwikkeling en implementatie van digitale oplossingen erdoor in een stroomversnelling zijn geraakt."

Voor meer informatie:
Delphy
Sven Paauwe
S.Paauwe@delphy.nl 
delphy.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven