Met nieuwe eigenaar vervijfvoudigde verkoop failliete Zweedse vertical farm

Het Zweedse Plantagon had grootse plannen voor verticale teelt van sla en kruiden in wolkenkrabbers. Het bedrijf had een ondergrondse kas in de wolkenkrabber DN-skrapan in Stockholm en er waren plannen om uit te breiden naar Linköping. Plantagon had een kapitaal van 120 miljoen Zweedse kroon (zo’n € 11,6 miljoen), maar de verkoop kwam nooit goed op gang. Door enorme schulden ging het bedrijf vorig jaar dan ook failliet.

Links: het gebouw waarin de Plantagon CityFarm Stockholm is gevestigd. Rechtsboven: productie in de Plantagon CityFarm Stockholm. Rechtsonder: een van de Plantagon-concepten.

Na het faillissement nam het nieuwe Swegreen de teelt over. Sinds afgelopen herfst verkoopt het bedrijf onder de naam Stadsbonden onder andere basilicum, munt en sla aan twaalf winkels. CEO van Swegreen, Andreas Dahlin, zegt dat ze de verkoop van februari tot midzomer hebben vervijfvoudigd en tijdens de coronacrisis merkten ze meer vraag naar producten.

Het duurt ongeveer vier weken van zaadje tot plant en uit de kas in de DN-skrapan kan ongeveer 25 keer per jaar geoogst worden. Bovendien kosten de producten van Stadsbonden in de winkel ongeveer evenveel als die van andere telers. Swegreen verwacht dit jaar een omzet van zo’n 4 miljoen Zweedse kroon (zo’n € 390.000) te draaien.

Daarnaast investeert Swegreen in een nieuw concept: teelt in winkels en restaurants. Ze hebben de eerste klant zelfs al binnen: na het afsluiten van een abonnement, plaatst Swegreen hydrocultuurbakken die digitaal gemonitord worden en grotendeels geautomatiseerd zijn; het personeel hoeft slechts enkele eenvoudige handelingen uit te voeren. Dahlin: “Bijna alles is te telen in zo’n hydrocultuur. Maar sommige planten zijn natuurlijk effectiever dan andere, zo is er nu veel vraag naar verse sla.”

Bron: digital.di.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven