"inzet BANARG Control loont vanaf jaarlijks productieverlies van 1700 euro"

Rijpingsgas interessant alternatief voor verwarming en belichting in tomaat

Het rijpingsgas BANARG is al enkele jaren een begrip voor de optimale rijping van bananen en citrus. Maar ook bij de teelt van tomaten in de kas wordt de methode van Linde GmbH Gases Division nu steeds vaker ingezet in o.a. Nederland en Zwitserland, waarbij zeker tegen het eind van de teelt het gas een interessant alternatief is voor intensief verwarmen en belichten.

BANARG Control kan door de mogelijkheid van exacte sturing en versnelling voedselverspilling voor een belangrijk deel voorkomen, legt projectingenieur Lena Gutmann uit in onderstaand interview.

Alternatief voor Ethefon
Tot nu toe werd in de professionele groententeelt veelvuldig de rijpingsversneller Ethefon ingezet. De toepassing van Ethefon voor de rijping van tomaten in kassen is echter deels verboden of wordt afgekeurd door de consumenten, aangezien er resten op de producten achter kunnen blijven.

"Daarom heeft men een alternatief voor de versnelling van het rijpingsproces gezocht", aldus Lena. "We wilden deze toepassing al langer op de markt brengen. Aangezien het rijpingsgas BANARG echter onder de categorie gewasbeschermingsmiddelen valt, moet de zeer uitgebreide toelatingsprocedure voor iedere producttoepassing opnieuw worden doorlopen en moeten de mogelijke risico's tot in detail na worden gegaan."


Tegen het einde van de teelt worden de dagen korter en de zon verliest haar intensiteit – dan is het bereiken van de optimale rijpingsgraad vaak een uitdaging. BANARG Control is een duurzaam alternatief voor intensieve verwarming en belichting.

Rendabel voor middenstandsbedrijven tot grote teeltbedrijven
Naast de toepassing op bananen en citrus kreeg Linde GmbH dit jaar ook de vergunning voor het gebruik op tomaten. BANARG bevat 4% ethyleen, een natuurlijk plantenhormoon dat de kiemgroei, de scheutvorming en de vruchtrijping beïnvloedt. "Ethyleen is een licht ontvlambaar gas, dat echter vanwege het geringe aandeel in het gasmengsel BANARG niet onderworpen is aan de voorschriften voor explosiebescherming.

In combinatie met onze ontwikkelde doseereenheid BANARG Control kan dit gas nu niet alleen veilig, maar ook in het ppm-gebied (parts per million) gedoseerd worden. Daarmee wordt de gewenste rijpingsgraad in slechts enkele dagen bereikt en ook de laatste oogsten van het jaar bereiken zo een optimale kwaliteit, zonder vernietigd te hoeven worden", aldus Lena.

Vanwege het geminimaliseerde productverlies leidt BANARG Control aantoonbaar tot een verlaging van de de productiekosten, aldus Lena. De prijs/kwaliteitsverhouding hangt echter sterk van de klant, diens behoeftes en diens productiehoeveelheid af. "De kosten bestaan namelijk uit de kosten voor de doseereenheid evenals de gasbehoefte. We raden daarnaast een jaarlijkse onderhoudsbeurt van het apparaat en de sensor aan. Zodra het oogstverlies per jaar aan het einde van het seizoen een waarde van 1.700 euro overstijgt, loont het zich in ieder geval om gebruik te maken van BANARG Control.“


Door de toepassing van het nieuwe systeem heeft men de mogelijkheid om twee kassen gelijktijdig te managen– onafhankelijk van de grootte. 

Aanzienlijk potentieel in de nabije toekomst
BANARG Control is al in Nederland maar ook in Zwitserland op de markt. "Als men naar de cijfers van de continue groeiende wereldbevolking kijkt, is het een echte uitdaging om de mensen ook in de toekomst van voldoende voedsel te voorzien. Wij dragen er aan bij dat de laatste tomatenoogsten snel en doelgericht narijpen en vermijden daarbij ook nog dat er niet perfect gerijpt afval ontstaat. Dat is een klein maar belangrijk aspect waarin we ook groot potentieel voor de toekomst zien."

Voor meer informatie:
Linde GmbH Gases Division 
Lena Gutmann
Seitnerstraße 70
82049 Pullach, Germany
Tel: +49 89 7446 1369
lena.gutmann@linde.com
www.linde.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven