Op zoek naar beste oplossing voor klimaat Qatar

Verschillende technologieën, teeltmethodes en voedingsoplossingen testen en demonstreren in kassen in Qatar en vervolgens de resultaten delen met de lokale teeltgemeenschap. Dat was het doel van een 'Water Saving Greenhouse' van 800 m2 in Qatar, waar tomaten worden geteeld. Yara International, Qatar Fertilizers Company en Hassad Food werken samen aan dit project. Karina Enikeeva van Yara vertelt meer.

Omgaan met extreme zonnestraling
"In onze kas wordt het klimaat met moderne technieken aangestuurd. De grootste uitdaging in de regio is echter de toepassing van de beste technologieën met de lokaal aanwezige teelttechnische vaardigheden."

De combinatie van een warm en vochtig klimaat en overmatige straling tijdens de warmste periode van de dag zorgen voor bijzondere teeltomstandigheden die westerse (Nederlandse) telers nog altijd een uitdaging vinden.

"Met behulp van het systeem dat we hier hebben gebouwd, bereiken we de vereiste temperatuur en luchtvochtigheid. Maar overdag is de straling van de zon heel sterk, meer dan 1000 W/m2."

In deze omstandigheden wordt er nog altijd gezocht naar antwoorden op vragen als 'Is schaduw de beste optie?', 'Is het beter om alle straling bij de plant te laten komen?' of 'Hoe voorkomen we stress bij planten?'. De drie bedrijven proberen de beste oplossing te vinden.

Het project bestaat uit een gesloten kas met HVAC-systeem voor koele lucht en ontvochtiging. Er wordt CO2 toegevoegd en tijdens de warmste uren van de dag is er schaduw. Ongeveer 3L/m2 van het door de planten verdampte water wordt gebruikt voor condensatie en terug naar het systeem gevoerd.

"Het gesloten systeem met compressiekoeling zorgt voor het beste klimaat. Het gebruikt 95% minder water dan een traditionele kas met adiabatische koeling en we hebben een jaarronde productie, zelfs tijdens de warmste en meest vochtige maanden van het jaar (juli-september)."

Productiviteit
De productiviteit moet 100 kg/m2 worden over een aantal jaar. Dat is tien keer beter dan de gemiddelde opbrengst voor in kassen geteelde tomaten in Qatar en twintig keer beter dan de gemiddelde productiviteit in het land. Alle producten worden lokaal verkocht onder het merk Hassad Food. Vanwege de hoge kwaliteit van het product worden ze als premium producten verkocht en zijn de hoogste verkoopprijzen van toepassing.

Qatar heeft een zelfvoorziening van 25% in verse groenten, maar dit getal is niet evenredig verdeeld over het hele jaar. De meeste lokale productie vindt plaats in de wintermaanden, want in de zomer worden de meeste groenten en fruit geïmporteerd. "Daarom zijn deze types kassen zo belangrijk, want ze bieden zelfvoorziening tijdens de zomermaanden", aldus Karina.


Foto: Carol Khadra, agronoom van Yara

Markt en omstandigheden
Water is een zeer schaars goed in Qatar. Het land staat in de top van landen met veel waterschaarste volgens het World Resources Institute. Andere uitdagingen worden gevormd door een beperkte hoeveelheid bruikbaar land. "Bedekte teelt en teelt op water/substraat worden snel populairder in het gebied, maar er is een groot gebrek aan arbeiders en expertise om deze trend te volgen. De lokale omgevingsuitdagingen zijn zo groot dat er lokale expertise nodig is."

Er zijn ongeveer twintig professionele glastuinbouwbedrijven in Qatar, die gebruik maken van verschillende types kassen, zoals kassen met insecten en schaduwnetten, kassen met verdampingskoeling, kassen met lage tunnels en hoge multispan kassen.

Een aantal projecten werden ontwikkeld als semi-gesloten kassen met een hybride koelsysteem van zowel verdampingskoeling als compressiekoeling. "We willen de prestaties van al deze technologieën met elkaar vergelijken, inclusief onze volledig gesloten kas, en de lessen die we daaruit leren, delen met de lokale gemeenschap."

Meer foto's op Instagram via @watersavinggreenhouse

Voor meer informatie:
Yara 
 
 
 
 
 
 
 
Hassad Food
www.hassad.com 

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven